Így fagyasszuk le a burgonyát, hogy finom maradjon

krumpli
Vágólapra másolva!
A burgonya egy rendkívül sokoldalú zöldség, mindig hasznos a jelenléte a konyhában. A kamrában eláll körülbelül 1-2 hónapig, ám meghosszabbíthatjuk a szavatossági idejét, ha lefagyasztjuk. Na de hogyan? És mire kell figyelni?
Vágólapra másolva!

Mivel rengeteg mindent vásároltunk be az utóbbi időben, jó hír, hogy egyes alapanyagokat lefagyaszthatunk. Így biztosan

nem megy tönkre, mielőtt felhasználhatnánk.

A burgonya is fagyasztható, mi több, ízletes is marad, ám előtte meg kell tennünk néhány fontos előkészületet.

Forrás: Shutterstock

Mindegy, hogy felvágjuk vagy egészben hagyjuk, mindenképp tisztítsuk meg őket a szennyeződésektől. Betehetjük héjastól is a fagyasztóba, de inkább pucoljuk meg. Ezután forraljunk fel egy nagy lábas vizet, illetve készítsünk ki egy nagy tál hideg, jégkockákkal teli vizet is.

Tegyük az egész burgonyákat a forrásban lévő vízbe 3-5 percre, ha kisebbek, 10 percre, ha nagyobbak.

A lényeg, hogy ne tegyünk bele túl sok burgonyát, mert fontos, hogy egyenletesen főjenek. Elvégezhetjük ezt a lépést 2-3 körben is. Amint lejárt az idő, gyorsan szedjük ki és tegyük őket a hideg vízbe. Hagyjuk benne annyi ideig, amíg a forrásban lévő vízben voltak.

Ezután vegyük ki, szárítsuk meg és tegyük őket zacskóba vagy nagy ételhordóba.

Ahelyett, hogy egészben hagynánk, felkockázhatjuk, karikázhatjuk, készíthetünk belőle burgonyapürét is. Mielőtt a fagyasztóba tesszük, mindenképp írjuk rá a dátumot. Így legfeljebb egy évig tárolhatjuk.

Érdemes egyébként úgy adagolni, hogy minden tasakban egy főzésre elegendő krumpli legyen. Így csak annyit olvasztunk ki, amennyire feltétlenül szükségünk van. A kiolvasztásnál kezeljük úgy, mint minden fagyasztott zöldséget.