Mivel rengeteg mindent vásároltunk be az utóbbi időben, jó hír, hogy egyes alapanyagokat lefagyaszthatunk. Így biztosan
nem megy tönkre, mielőtt felhasználhatnánk.
A burgonya is fagyasztható, mi több, ízletes is marad, ám előtte meg kell tennünk néhány fontos előkészületet.
Mindegy, hogy felvágjuk vagy egészben hagyjuk, mindenképp tisztítsuk meg őket a szennyeződésektől. Betehetjük héjastól is a fagyasztóba, de inkább pucoljuk meg. Ezután forraljunk fel egy nagy lábas vizet, illetve készítsünk ki egy nagy tál hideg, jégkockákkal teli vizet is.
Tegyük az egész burgonyákat a forrásban lévő vízbe 3-5 percre, ha kisebbek, 10 percre, ha nagyobbak.
A lényeg, hogy ne tegyünk bele túl sok burgonyát, mert fontos, hogy egyenletesen főjenek. Elvégezhetjük ezt a lépést 2-3 körben is. Amint lejárt az idő, gyorsan szedjük ki és tegyük őket a hideg vízbe. Hagyjuk benne annyi ideig, amíg a forrásban lévő vízben voltak.
Ezután vegyük ki, szárítsuk meg és tegyük őket zacskóba vagy nagy ételhordóba.
Ahelyett, hogy egészben hagynánk, felkockázhatjuk, karikázhatjuk, készíthetünk belőle burgonyapürét is. Mielőtt a fagyasztóba tesszük, mindenképp írjuk rá a dátumot. Így legfeljebb egy évig tárolhatjuk.
Érdemes egyébként úgy adagolni, hogy minden tasakban egy főzésre elegendő krumpli legyen. Így csak annyit olvasztunk ki, amennyire feltétlenül szükségünk van. A kiolvasztásnál kezeljük úgy, mint minden fagyasztott zöldséget.