Érkezik az 5G, de idő kell még, mire igazán beindul

5G mobilhálózat
Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Vágólapra másolva!
Mint azt mi is megírtuk már, az NMHH nemrégiben megtartotta az 5G frekvenciák árverését, melyen a három nagy mobilszolgáltató mindegyike sikeresen szerepelt. Ez persze nem azt jelenti, hogy most csak megnyomnak egy gombot, és mindenütt 5G folyik majd a csapból. De mit is jelent majd ez pontosan, hogyan változtatja meg az életünket, és főleg mikor? Megnéztük.
Vágólapra másolva!

Mi az az 5G, és mire jó?

Az 5G elnevezés az "5. generációs mobil hálózat" elnevezést rövidíti le nagyon egyszerűvé, így egy új vezeték nélküli adatátviteli technológiát takar. A jelenleg is használatos 4G közvetlen utódjának számít, annak továbbfejlesztett változata.

Az első magyarországi kereskedelmi 5G hálózat (amelyet a Vodafone Magyarország szolgáltatott) elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot, a késleltetése pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.

Ez a sebesség azt jelenti, hogy egy Full HD felbontású filmet akár 8-10 másodperc alatt tölthetünk le a segítségével.

Menet közben a telefonunkkal pedig a jelenleg létező legnagyobb felbontású filmeket is nézegetjük élőben. Az alacsony válaszidőnek köszönhetően sokkal gyorsabban kommunikálnak egymás között az eszközök, ami létfontosságú lehet az önvezető járműveknél, és óriási előrelépést jelenthet a felhőalapú szoftverek használata során. Ez pedig megreformálhatja a virtuális (Virtual Reality) és kiterjesztett valóságot (Augmented Reality), valamint a komplett játékipart, hiszen nem lesz szükség a fizikailag is jelen lévő, nagy teljesítményű hardverre, számítógépre vagy konzolra. De továbbmegyünk: néhány éve a barcelonai Mobile World Congressen arról beszéltek, hogy akár egy műtétet is végre lehet majd hajtani úgy az 5G segítségével, hogy az orvos és a páciens akár két különböző földrészen van. Ennyire gyors az 5G.

A következőkben picit körbejártuk az 5G helyzetet a szolgáltatók és a fogyasztók szempontjából is, és megnézzük, mi kell ahhoz, hogy mihamarabb használhassuk ezt az új generációs mobilszolgáltatást.

Rengeteg pénz

Az 5G szolgáltatás elindulásához rengeteg pénz kell. A megvásárlás önmagában 128,5 milliárd forintba kerül a három szolgáltatónak. Ezt az összeget kell napokon belül befizetniük az államkasszába csak a frekvenciák 15 évnyi használati jogáért.

A Vodafone 5G antennája Budapesten az Astoriánál Forrás: Origo

Ehhez még hozzá jönnek a hardverek, tehát az antennák, átjátszók és egyéb hálózati berendezések és a szoftverek ára, a telepítésért, üzemeltetésért és karbantartásért felelős munkaerő fizetése, és már ki is jön az a hatalmas összeg, amit ki kell termelnie a működő 5G hálózatnak. Félreértés ne essék, idővel, főleg a 15 éves távlatban ki fogja majd termelni, különben senki sem ruházna be erre a technológiára, csak most sajnos nem a legjobb pillanatban vagyunk ehhez, a koronavírus terjedése megnehezíti a haladást.

Hogy állnak a szolgáltatók?

A szolgáltatók nagyon is jól vannak, gondolhatnánk, hiszen azzal, hogy tömegek választják az otthoni munkavégzést, és a gyerekek is otthonról tanulnak, játszanak, tulajdonképpen soha nem látott mértékben megnövelik az internet-, a mobilnet- és úgy egyáltalán a telekommunikációs forgalmat. Igen ám, de ennek a forgalomnak a nagy része nem forgalomfüggő árazású, így a megnövekedett forgalom nem jár növekvő bevétellel, csak növekvő terheléssel, így növekvő meghibásodással és így növekvő technikai költségekkel.

Emellett a szolgáltatók saját maguk is próbálnak segíteni úgy, hogy bizonyos applikációkat, weboldalakat (oktatással, munkavégzéssel, szórakozással kapcsolatosakat) teljesen ingyenessé tesznek,

tehát azokat használva az adatkeret nem növekszik, többlet adatkeretet biztosítanak, többlet híváslehetőséget biztosítanak, pl. eü. dolgozóknak vagy a 65 feletti korosztálynak.
Ehhez még hozzáadódik a turizmus teljes leállása miatt lenullázott roaming bevétel, a sok felmondott vagy felfüggesztett előfizetés, és már látjuk is, miért nem akarnak vagy tudnak a szolgáltatók most további milliárdos azonnali hálózatfejlesztésbe kezdeni. Azt sem szabad persze elfelejtenünk, hogy az ipari szereplők, akik számára az 5G elsődlegesen fontos, jelenleg nem igazán tolonganának a gyorsabb, de nyilvánvalóan drágább 5G alapú rendszerekért, hiszen őket is erősen érinti a jelenlegi helyzet.

Mikor lesz tehát valódi 5G?

Hogy mikor változik meg a helyzet, arról megkérdeztük a Vodafone, a Telekom és a Telenor képviselőit, és az egységes válaszuk egy határozott „hamarosan" volt.

A Telekom egészen pontosan ezt válaszolta:

A Magyar Telekom a fenti frekvenciahasználati jogok kézhezvételét követően rövid időn belül el kívánja indítani kereskedelmi 5G szolgáltatását.

Így a vállalat április 9-én el is indította kereskedelmi 5G szolgáltatását. Egyelőre Budapest és Zalaegerszeg bizonyos részein.

A Telenor már kissé hosszabb állásfoglalást küldött, melynek lényege, hogy

A vállalat által biztosított Hipernet 4G közel olyan kapacitással bír, amit korábban az 5G-nek jósoltak,

de ennek ellenére a közeljövőben az új generációs technológia fokozatosan átveszi majd a korábbi műszaki megoldások helyét."

A Vodafone részéről a vállalat alelnöke, Dr. Budai J. Gergő személyesen válaszolt a kérdésünkre:

Valódi 5G már van. A Vodafone szolgáltatja egyelőre az országban két helyen.

Budapest belvárosában és a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályán. Ezeken a helyeken már használhatjuk is az 5G-képes mobiltelefonjainkat. A további fejlesztések ütemezését illetően pedig - a jelen helyzetben - nehéz válaszolni."

Ennek oka az, hogy a döntéshozók nem tudják (ahogy senki más sem), meddig tart majd és mennyire mélyül el a válság, és mikor áll vissza a fizetőképes kereslet.

Éppen ezért a legújabb generációs technológia további fejlesztése helyett a meglévő rendszerek üzembiztos működtetése a cél, amíg a digitális tanrend és az otthoni munkavégzés miatt jelentősen nagyobb a napi terhelés – tette még hozzá a Vodafone alelnöke.

Az általa elmondottakból az is kiderült, hogy vállalat által a közelmúltban nyújtott különböző ingyenes opcióknak köszönhetően közel 25-30%-kal megnövekedett a mobilinternet-használat, ami időről időre, pl. a miniszterelnöki tájékoztatók ideje alatt többnyire megduplázódik.

Jól állunk

Az 5G bevezetése azért is nagyon időszerű, mert pont a most legjobban leterhelt ágazatokban, a gyógyászatban, vagy a katasztrófaelhárításban is új dimenziók nyílhatnak meg a segítségével. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora előnyt jelenthet egy élet megmentéséért folytatott harcban, ha az életmentő diagnosztikát már a mentőkocsiban elkezdheti egy szakorvos, akkor is, ha éppen nincs is jelen az autóban. Ez akadozó, késő kapcsolattal teljesen elképzelhetetlen lenne.

Itt természetesen még nem tartunk, de azért a jelen vészhelyzet is megmutatta, mekkorát képes ugrani a technológia, a digitalizáció, ha rá vagyunk kényszerítve.

Összességében pedig eddig jól vizsgáznak a hálózatok, mert bírják a többlet terhelést. Ebből is látható, hogy Magyarország a telekommunikációs hálózatok tekintetében a világ élvonalában van. A technológia pedig fejlődik, fejlődni fog, és ha hinni lehet a szolgáltatók ígéreteinek, az 5G hálózat kiépítésében is tartani fogjuk a vezető helyünket a világ legfejlettebb országai közt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!