Világszerte 10 milliárd euróval estek a játékosárak a futballpiacon

Match between France and Argentina for the Eighth Finals of the World Cup 2018 argentine brazil brazilphotopress FOOTBALL france russia soccer william volcov WORLD CUP
Lionel Messi of Argentina and Mbappe of France game valid for the Eighth Finals of the World Cup in Russia 2018 at the Kazan Arena in Russia this Saturday, 30 (PHOTO: WILLIAM VOLCOV/BRAZIL PHOTO PRESS)
Vágólapra másolva!
A játékospiac legmegbízhatóbbnak tartott szenzorának számító Transfermarkt.de oldal kimutatása szerint világszerte összesen 9,22 milliárd euróval csökkent a futballisták értéke a koronavírus-járvány hatására.

A szaklap által szerdán közölt cikkben a szerző rámutat, hogy az átlagos értékcsökkenés nagyjából 20 százalék, de az 1998 után született futballisták esetében ez már csak tíz százalék – azaz a fiatalabb játékosok jobban tartják a piaci értéküket, mint az idősebbek, beleértve akár a legnagyobb sztárokat is.

A legnagyobb veszteséget – még, ha ez egyelőre nem is konkrét, csak elméleti veszteség – az angol élvonal, azaz a Premier League szenvedte el, amely 1,8 milliárd euróval veszi ki a részét a fentebb írt összegből. A PL legértékesebb játékosának tartott Raheem Sterling piaci értéke 160-ról 128 millió euróra esett (-32 millió euró). A nála négy évvel fiatalabb, 21 éves liverpooli Trent Alexander-Arnold értéke viszont csak 11 millió euróval lett kevesebb, 110 helyett most 99 millió eurót ér a fiatal angol futballista. Alexander-Arnold ezzel bekerült a világ tíz legértékesebb focistája közé, miután az eddigi tizedik, az FC Barcelona sztárja, Antoine Griezmann 120 helyett már csak 96 millió eurót ér.

Ugyancsak hátrébb, a kilencedik helyre csúszott napjaink talán legjobb futballistája, Lionel Messi, aki 140 helyett már "csak" 112 millió eurót ér. Így őt pont megelőzte a 130 helyett 117 millióra értékelt dortmundi Jadon Sancho.

"A részvénypiac összeomlott, számos klub küzd nagyon nehéz anyagi helyzettel, a bizonytalanságok miatt pedig az átigazolási tervek várakozó állásponton vannak. Jelenleg nehezen elképzelhtő, hogy az átigazolási árak el fogják érni a korábbi szinteket" – nyilatkozta a Transfermarkt alapítója, Matthias Seidel.