Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Továbbra sem kerül szabadlábra a milliárdokat elcsaló férfi

Vágólapra másolva!
Tovább hosszabbítják a letartóztatásukat és bűnügyi felügyeletüket, azoknak a csalóknak, akiket 2017-ben kaptak el bűnszervezetben elkövetett minősített költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról már korábban írtunk, nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el az Egyesült Államokban, annak a bűnszervezetnek a vezetőjét, aki 2015-ben fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és irányított, aminek része volt egy többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat.

Valótlan tartalmú számlákat fogadott be két tatabányai cég, összesen 16 másik cégtől, ezekkel csökkentve az ÁFA fizetésének mértékét, milliárdos kárt okozva a magyar állami költségvetésnek.

Az ügyveztők nagy része külföldi volt, akik tényleges ügyvezetői munkát sosem végeztek, a

könyvelésüket, pedig a bűnszervezet vezetője irányította mindegyik cégben.

A cégek bankszámláira a két tatabányai cég utalta a fiktív számlák ellenértékét, majd ezt a férfi utasításai szerint tovább utalták más cégek számláira. A vezető által utasított emberek felvették ezeket az összegeket, jellemzően bank automatákból és visszajuttatták neki, vagy a fiktív számlákat befogadó cégek képviselőinek. Az USA-ban elfogott férfi különböző országokban létrehozott cégek számláira utalta a pénzt, ahonnan az így

visszaáramlott a pénzből 2015 és 2019 között tizenkét ingatlant vásárolt, amiket utána bérbe adtak.

Az ügyészség korábbi javaslatára 2019. október 17-én elrendelte a bűnszervezet hat tagjának letartóztatását, köztük a bűnszervezet vezetőjének feleségét is. A januárban lejáró letartóztatást három hónappal hosszabították meg, július 17-ig. Ekkor három ember letartóztatását, három ember esetében pedig az ügyészség javaslatának megfelelően, bűnügyi felügyeletet rendeltek el. A letartóztatások és bűnügyi felügyeletek mostani, további meghosszabbítása indokolt valamennyiük esetében, a bizonyítás veszélyeztetése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről