A karantén megszüntetése óta sem járnak étterembe a kínaiak Vuhanban

Kínai-étterem szindróma - nátrium-glutamát "mérgezés" Dr. Life
Vágólapra másolva!
Egy éttermi vállalkozó, Xiong Fei, a koronavírus által leginkább sújtott kínai városban, Vuhanban küzd a megélhetésért, miközben a fogyasztói szokások úgy tűnik, talán hosszú időre is megváltozhattak.
Vágólapra másolva!

Miután több mint két hónapot az otthonukban töltöttek, Vuhan 11 millió lakosának nagy része most már szabadon mozoghat. Egy étteremtulajdonos, Xiong Fei számára azonban a nyitás nem hozott megkönnyebbülést, csak új kihívásokat.

Bár Vuhanban feloldották a karantént a járvány visszaszorulását követően, a gyárak is éjjel-nappal dolgoznak már, hogy felvegyék a régi termelési tempót, az olyan vállalkozások újraindítása, mint például Xiongé, nem tűnik egyszerűnek.

A lakosokat továbbra is arra kérik, hogy ha lehet, maradjanak otthon, és a munkahelyekre - vagy más épületekbe - történő belépés előtt ellenőrizni kell a testhőmérsékletet is.

A Xiongéhoz hasonló kisvállalkozók ezért attól tartanak, hogy a leállás megváltoztatja, vagy akár már meg is változtatta az emberek viselkedését.

- mondja az étteremtulajdonos az egyik üres éttermében - „sokkal inkább otthon főznek, mint étterembe mennek".

A Xiong tíz étterméből egyik sem nyitott újra, bár három bevezette az ételkiszállítást. A 40 éves vállalkozó és üzleti partnerei most megpróbálják eldönteni, mit tegyenek hosszú távon. A vállalkozó éttermeinek fele „hotpot" jellegű volt, ami egy helyi hagyomány és azt jelenti, hogy az asztalon rotyogó alaplében a vendégek maguk főzik meg a különféle alapanyagokat, köztük a nyers húst is. A vendégek ezt most valószínűleg elkerülik majd.

- mondja Xiong.

A járvány után megváltoztak a vuhaniak étkezési szokásai (a kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

A vállalkozó esete betekintést enged a bizonytalan jövőbe, amellyel a kisvállalkozások tulajdonosai szembesülhetnek szerte a világon, amikor a leállások utáni életet újratervezik.

Bár sokan azt remélik, hogy onnan folytatják majd, ahol abbahagyták, Vuhan példája azonban azt mutatja, hogy ez nem lesz ennyire egyszerű. A várost, amely egyszerre volt az acél- és autóipar nyüzsgő központja, továbbra is szorításban tartja az újrafertőződéstől való félelem. A vállalatok a munkakezdés előtt megmérik a dolgozók hőmérsékletét, és naponta fertőtlenítik a munkahelyeket. Ha egy ügyfél vagy egy munkavállaló megkapta a vírust, a vállalkozásnak akár hetekig le kell állnia, és ez most egyetlen üzleti tervbe sem fér bele.

A szorongás, amely január 23 óta nyomasztja Xiongot, aznap délután kettőkor kezdődött azzal a telefonhívással, amelyből megtudta, hogy Vuhant nyolc órán belül lezárják a vírusterjedés megfékezése érdekében. Miközben ötmillió ember sietve távozott a városból, Xiong és családja soha nem gondolt erre, hiszen a vállalkozó maga is vuhani, és a helyi vállalkozása került veszélybe. "Tudtam, hogy ez a leállás leginkább az éttermeket fogja érinteni" - mondja. "Aggódtam a dolgozóink egészsége miatt is."

Xiong éttermeinek nagy részét már a város lezárása előtt becsukták, mivel december vége óta repkedtek a pletykák a városban a titokzatos tüdőgyulladásról, amely Vuhanban több mint 2500 ember életét követelte.

A vállalkozás mintegy 142 ezer dollár (mintegy 46 millió forint) értékű friss ételt írt le, amikor Vuhan egyik napról a másikra szellemvárossá vált.

A leállás alatt az online platform az eladások 20 százalékát tette ki - mondta a vállalkozó, hozzátéve, hogy nem merték emelni az árakat, mivel az emberek panaszkodnak.

A vállalkozás bérleti díjai az elmúlt öt évben megduplázódtak, tavaly 3 millió jüannal (mintegy 138 millió forinttal) csökkentve a profitot. Idén várhatóan további 2 millió jüant (mintegy 92 millió forintot) veszít a leállás miatt. Az éttermek teljes működési költsége napi 50 ezer jüan (mintegy 2,3 millió forint), amelyből körülbelül 23 ezer jüan (mintegy 1 millió forint) a bérleti díj. Ezek miatt 40 alkalmazottat kellett elbocsátani.

Xiong új módszerekkel próbálja életben tartani vállalkozását.

A házhozszállítási trend várható megmaradására reagálva elkezdett csúcstechnológiájú élelmiszer-csomagológépeket importálni Tajvanról, hogy azt más éttermeknek is eladhassa. Emellett várhatóan elindít egy élő videócsatornát is, amelyben az unokatestvére, egy volt modell főzne és az étteremben enné meg az ételt, hogy ezzel népszerűsítse a helyet.

Forrás: Bloomberg.com