Országszerte fákat csavart ki a viharos erejű szél

kidőlt fa Újpest, szél
Vágólapra másolva!
Északkelet-Magyarország térségébe szombat délután viharos erejű széllökések érkeztek, amelyek következtében a kidőlt fák Budapesten, illetve Heves, Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén összesen több mint kilencven helyszínen adnak munkát a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeinek - közölte a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Vágólapra másolva!

Országszerte szombat estig 140 esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit a viharos erejű széllökések miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Dóka Imre elmondta: este hét óráig a legtöbb bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Pest megyéből, valamint a fővárosból érkezett, de Heves és Hajdú-Bihar megyében is okozott károkat a vihar.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemzően fakidőlésekhez és épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat, főként Mátyus, Jármi, Kemecse, Nyírbogdány és Újfehértó környékére. A megyében 46 lakóház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Autó halad a 4-es számú főúton, miközben homokot fúj a viharos szél. Forrás: MTI/Balázs Attila

Komárom-Esztergom megyében egy villanyvezetékre dőlt fa miatt áramellátási problémák adódtak egy szociális otthonban, valamint egy esztergomi templom tetőszerkezetét is megbontotta a szél.

A Pest megyei Kókán víztorony tetőszerkezetét lazította meg a vihar, Budapesten a XX. kerületben a Nagysándor József és a Baba utcák találkozásánál levő villamosmegállóban egy ember is megsérült, amikor kidőlt egy fa.

A legtöbb riasztás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, itt megyeszerte több mint negyven helyszínen dolgoztak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán.

A viharos szélben kidőlt fa akadályozza a forgalmat a 4-es számú főúton, Nyírpazony és Nyírtura között. Forrás: MTI/Balázs Attila

A Szon.hu információi szerint a 4-es és a 41-es főutakon fák dőltek az útra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint

több helyen 80 kilométeres széllökéseket mértek.

Heves megyében is fákat döntött az útra a szél, a tűzoltókat hét esetben riasztották ilyen esetekhez – írja a Heol.hu.

Erdőtelken telefonvezetékre, Egerben, a Petőfi úton pedig egy villanyvezetékre dőlt rá egy fa.

Az esetek többségében a tűzoltók kézi szerszámokkal és láncfűrésszel darabolták fel a fákat és szüntették meg a problémát.