Észrevétlenül beépítettek egy kémrobotot a hegyi gorillák közé

gorilla
A hegyi gorillák az erdős élőhelyeket kedvelik
Vágólapra másolva!
Különleges kamerával figyelték meg a hegyi gorillákat, amivel a kutatók és a filmesek az életük olyan részleteibe is betekintést nyertek, amelyeket eddig még nem sikerült megfigyelniük. Az állatok gyakran létesítettek szemkontaktust és vacsora közben például „énekeltek". A filmkészítők mindehhez egy apró cselhez folyamodtak: a rejtett kamerát egy „robot kémgorillába" építették be.
Vágólapra másolva!

Kiemelten odafigyeltek a szemkontaktusra

A különleges eszköz egyedi és minden eddiginél közelebbi bepillantást enged a vadvilág mindennapjaiba, amelyet a robotok „szemével" láthatunk és tapasztalhatunk. Miközben az operatőrök általában kénytelenek biztonságos távolságot tartani a vadon élő állatoktól,

az úgynevezett robotállatok teljesen valósághű viselkedést mutatnak és könnyen beolvadnak a környezetbe.

A szakemberek a felvételeket a „Természet: Kém a vadonban" (Nature: Spy in the Wild) című természetfilm sorozatban mutatják be.

A hegyi gorilla család közelebbről is szemügyre vette a rejtett kamerát Forrás: John Downer Productions

– mondta Matt Gordon, a film producere a LiveScience tudományos online portálnak. – A szemkontaktus ugyanis kiemelten fontos a hegyi gorillák között.

Ez bizonyítást is nyert, amikor a rejtett kamerákkal felszerelt robot egy gorillacsaládhoz érkezett, és azok azonnal a szemébe néztek. A kutatók segítségével kifejlesztett „kémállatot" a bevetés előtt a megfelelő szaggal is ellátták.

Gyakran elégedetten dúdoltak magukban

A hegyi gorillák esetében az egyik leginkább trükkös kihívást az jelentette, hogy a domináns hímnek jóvá kellett hagynia a robotállat „személyét".

– mondta Gordon. – Az engedelmesség mutatása meggyőzte a hímet arról, hogy az új állat nem jelent fenyegetést; ezután jelezte a csapatnak, hogy biztonságosan szemügyre tudják venni közelebbről az „idegent".

A "beépített robotgorilla" egy fiatal egyedet utánzott Forrás: John Downer Productions

A robot a fejlett technológiának köszönhetően még a mellkasát is meg tudta verni és képes volt kapcsolatba lépni más, fiatal egyedekkel. A különleges kamera rögzített egy igazán ritka felvételt is: a gorillák a levelek és a szárak rágása közben elégedetten „dúdoltak" magukban.

A dokumentumfilm narrátora az „elismerés kórusaként" aposztrofálta a jelenséget.

A kutatók ennek kapcsán azt is megfigyelték, hogy az idősebb gorillák többször „énekelnek" táplálkozás közben, mint a fiatalabb egyedek; és inkább a hímek „zümmögtek" nagyobb arányban, mint a nőstények.