Változások az USA gazdaságának trendjeit jelző tőzsdeindexben

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. February 2020, NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Új tagokkal bővül az S&P 500 tőzsdeindex a jövő héttől, más vállalatok pedig kikerülnek az indexből. 
Vágólapra másolva!

A Domino's Pizza és a DexCom hétfőtől az S&P 500 index tagjai lesznek, átvéve a Michael Korst is tulajdonló Capri Holding és az Allergan gyógyszergyártó helyét.

A Capri az S&P SmallCap 600 indexbe fog átkerülni, az Allergan pedig az AbbVie felvásárlási tranzakciójának lezárásával kerül ki az indexből - emeli ki az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója. A csütörtöki kereskedésben a DexCom 10,3 százalékot emelkedett, míg a Domino's Pizza 1,4 százalékot esett.

Az S&P 500 egyébként a Standard & Poor's 500 index rövidített elnevezése, amely a NYSE és a Nasdaq által jegyzett, érték alapján legnagyobb amerikai vállalatokat tömöríti, azaz komoly rangot jelent bekerülni ide.

A New York-i tőzsde épülete Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A széles körű merítés és súlyozási módszertan révén elvált az olyan indexektől, mint a Dow Jones Industrial Average vagy a Nasdaq.

Az S&P sokak szerint az USA tőzsdéinek legjobb reprezentációja és az Egyesült Államok gazdaságának valódi trendjelzője.

Az index története 1923-ig nyúlik vissza, de csak 1957 januárjában terjesztették ki 500 vállalatra. Ha pedig megnézzük az index alakulását ábrázoló grafikont, akkor jól láthatók az elmúlt évtizedekben az amerikai gazdaság csúcs- és mélypontjai, illetve a növekedési és a recessziós periódusok.