New York államban részben újraindulhat az élet a héten

New York City, koronavírus
Gyalogos egy elnéptelenedett utcán New Yorkban 2020. május 8-án.
Vágólapra másolva!
New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerint néhány régióban megkezdődhet az élet újraindulása a héten, New York városban viszont még nem. Az Egyesült Államokban New York állam a koronavírus-járvány egyik gócpontja, vasárnap estig - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - egyedül ebben az államban több mint 335 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 26 ezer a halálos áldozatok száma. Országszerte több mint 1 millió 300 ezer a fertőzöttek és csaknem 80 ezer a halottak száma.
Vágólapra másolva!

Hétfői sajtókonferenciáján a kormányzó bejelentette: vasárnap az állam területén 161 ember halt meg a Covid-19-ben.

- fogalmazott.

Cuomo hangsúlyozta: New York a héten "a járvány kezelésének új szakaszába lép", mivel a héten jár le a kijárási korlátozásokra vonatkozó ajánlás érvénye.

- mondta. Hozzátette, hogy az állam egyes vidékein nem egyszerre indul újra az élet, az északi megyék például - ahol kevesebb a fertőzés - már a hét közepén visszatérnek "a normalitáshoz".

Az érintett területeken, ahol újraindulhat az élet, hét kritériumot kell teljesíteni, többek között a kórházi kezelések csökkenését az elmúlt két hétben, valamint hogy elegendő kapacitással rendelkezzenek a teszteléseket illetően. Hozzátette, hogy bizonyos üzleti és rekreációs tevékenységek újraindulását is engedélyezni fogja, mint a tenisz, a kertészkedés vagy az autós mozik használata május 15-től - írja a Reuters.

Gyalogos egy elnéptelenedett utcán New Yorkban 2020. május 8-án. Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Cuomo szerint néhány régió már ma is készen áll, de logisztikailag még össze kell állnia számos dolognak a hétvégére.

A kormányzó elmondta, hogy az újranyitást az egész államban összehangolják, és figyelemmel fogják követni a kórházi esetszámokat.

Máshol is megkezdik a korlátozások enyhítését

Javul a járványhelyzet az északkeleti Vermont államban is. Phil Scott kormányzó hétfőn bejelentette, hogy egyetlen új fertőzést, és egyetlen új halálesetet sem regisztráltak. Közölte, hogy

az államban a héten szintén megkezdik a gazdasági élet fokozatos újraindítását.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn ismét arra bátorította az egyes tagállamokat, hogy kezdjék meg a gazdaság újraindítását. Az egyik Twitter-bejegyzésében az elnök Tom Wolf pennsylvaniai, demokrata párti kormányzót ösztökélte a nyitásra.

- írta a mikroblogban Trump, utalva a november 3-án esedékes elnökválasztásra.

Amerikai sajtóinformációk szerint Pennsylvaniában vasárnap több megye is levélben fordult Wolf kormányzóhoz, arra sürgetve őt, hogy gyorsan indítsa újra a gazdaságot és a mindennapi életet.