A tálibok elismertek több rajtaütéses támadást Afganisztánban

GÁNI, Asraf
Az afgán kormány által szabadon engedett tálibok az afganisztáni Herátban 2020. május 26-án. Asraf Gáni afgán elnök március 11-én írt alá rendeletet ötezer tálib szabadlábra helyezéséről, a felkelők pedig ezer katona elengedésébe egyeztek be, de a fogolycserét többször elhalasztották. A kormányellenes tálibok elengedése a béketörekvések előmozdítását, az íd al-fitr háromnapos ünnep idejére hirdetett tűzszünet meghosszabbítását és az afgánközi tárgyalások megkezdését is szolgálja.
Vágólapra másolva!
Szóvivőjük útján a kormányellenes, iszlamista tálibok több, Afganisztánban nemrég végrehajtott támadás elkövetőiként jelentkeztek pénteken. Az akciókat nem sokkal a ramadán böjti hónap végét jelző ünnep alkalmából meghirdetett háromnapos tűzszünet lejárta után követték el.
Vágólapra másolva!

Zabihullah Mudzsáhid Twitter-üzenetben jelentette be, hogy

ők a felelősek csütörtök éjjel a kelet-afganisztáni Paktia tartomány egy ellenőrző pontja elleni támadásért, amelyben az afgán biztonsági erők 14 tagja halt meg.

Két másik, a közép-afganisztáni Parván és a nyugati Faráh tartományokban csütörtökön elkövetett támadásért is jelentkeztek.

A két rajtaütésben összesen legalább 14 biztonsági emberrel végeztek.

Afgán katonák őrt állnak, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Kabultól mintegy 11 kilométerre 2020. április 29-én. A merényletben hárman életüket vesztették és 15-en megsebesültek. Forrás: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

A vasárnap kezdődött, kedden lejárt tűzszünetet, amelyet a böjtöt lezáró ünnep alkalmából a tálibok javasoltak, a szemben álló felek betartották, az Afganisztáni Független Emberi Jogi Bizottság (AIHRC) szerint e 3 napban 80 százalékkal csökkent a civil áldozatok száma.

Kedden az afgán kormány újabb 900 tálib foglyot engedett szabadon annak érdekében, hogy előmozdítsa a Kabul és a radikálisok közti béketárgyalásokat.

Dzsavíd Fejszál, a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy újabb tálib delegáció érkezett Kabulba.

Az afgán kormány által szabadon engedett tálibok az afganisztáni Herátban 2020. május 26-án. Asraf Gáni afgán elnök március 11-én írt alá rendeletet ötezer tálib szabadlábra helyezéséről, a felkelők pedig ezer katona elengedésébe egyeztek be, de a fogolycserét többször elhalasztották Forrás: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

A fogolycsere, amelynek keretében az afgán kormánynak összesen ötezer tálib foglyot kell szabadon bocsátania, része az Egyesült Államok és a tálibok közt február végén Dohában aláírt békemegállapodásnak.

Az alku része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása, valamint az ahhoz szükséges biztonsági garancia is.

Márciustól a fegyveres tálibok valóban leálltak az országban állomásozó külföldi haderő elleni támadásokkal, de az afgán erők ellen megsokszorozták műveleteiket.