10 dolog, amit nem tudott A Pogány Madonnáról

Bujtor István
Vágólapra másolva!
Kis túlzással minden magyar látta ezt a szórakoztató, balatoni filmet, amelyben Ötvös Csöpi elintéz minden gonosztevőt, és még vitorlázni is van ideje. Itt a nyár, indul a szezon a tónál, úgyhogy az Arcanum segítségével összegyűjtöttünk pár olyan információt, amely nem annyira ismert. Milyen filmre mondott nemet Bujtor István, hány évvel korábban volt meg a történet, miért állt le hosszú időre a munka?
Vágólapra másolva!

1. 1981-ben került a mozikba, majd a tévéképernyőkre, de 1973-ban már kész volt a sztori. Ebben az évben nyilatkozta Bujtor István a Zalai Hírlapnak, hogy imádja a krimiket. „Sajnos, mi magyarok nem vagyunk valami fenomének ezen a téren. Nem tudunk igazi jó krimit csinálni.

Pogány Madonna címmel. A filmnovellát el is fogadta a televízió, Jánosi Antal most írja belőle a forgatókönyvet. Egy képzelt egyházi múzeumban áll egy szobor — pontosabban a Pogány Madonna —, amit ellopnak. Ezzel kezdődnek a bonyodalmak, többet nem árulok el. Talán csak annyit, hogy izgalmas. Egy pillanatig sem hiszem azt, hogy írói munkát végeztem. Dehogyis! A krimi olyan, mint a matematika, és én mindig jó voltam ebből a tárgyból."

Bujtor István Forrás: MTV

2. 1980 februárjában olvashattak először a magyarok arról, hogy lesz ilyen film. „Bujtor István Pogány Madonna címmel írt forgatókönyvet, melyet Mészáros Gyula rendez. A főszereplő ki más lenne, mint maga a szerző?" – nyilatkozta a pécsi játékfilmszemle után Nemeskürty István, a Budapest Filmstúdió vezetője.

3. Bujtor nem tagadta, hogy magának írta a főszerepet. „Ötvös Csöpi nyomozó figurája közel áll hozzám. A történet a Balaton mellett játszódik, egy vitorlázó társaság áll a középpontban. Mivel magam is vitorlázó versenyző vagyok, jól ismerem ezt a világot" – ezt 1980 májusában nyilatkozta az Ifjúsági Magazinnak.

Forrás: MTV

4. Többen láttak hasonlóságot a jólelkű pofonosztó Piedone figurája és Ötvös között. Bud Spencerrel Bujtor már az első filmje előtt is találkozott. „Nemrég Rómában forgattuk a Sándor Mátyást, amelynek címszerepét alakítom, ott a filmgyár büféjében találkoztam Spencerrel. A kölcsönös bemutatkozás után elbeszélgettünk egymással. Remek fickó. Kicsit megirigyeltem a nagyszerű Piedone-filmeket, azért próbáltam magam is egy hasonló stílusú kalandfilmet írni."

5. Sokat forgattak a vízen, de Mészáros Gyula rendezőt a rossz idő kedvetlenítette el. „Nekünk napsütés kell, és megfelelő erősségű szél. Az eddigi jeleneteket verőfényben vettük föl, s azok a részletek, amelyek a vitorlásversenyből még hiányoznak, nem készülhetnek borongós, hideg időben. Tegnap különben kinn voltunk egy motorcsónakkal, méteres hullámok hátán ringatóztunk, de

Két hónapja jöttünk le, azóta három olyan napunk volt, amikor sütött a nap. A film végig eredeti helyszíneken, a Balatonon, szállodaszobákban, a Tihanyi Apátság múzeumában játszódik, s a legtöbb rész a szabadban. Sajnos, nagyon rossz időnk van, sokat ültünk itthon, s ez egy idő után már idegesítő. Még pénzbe is kerül" – sopánkodott.

Forrás: MTV

6. Gulyás Lajos gyártásvezető 1980-ban a Film, Színház, Muzsikának elmondta, hogy szerinte olcsó volt a film, a kényszerű leállásokkal együtt is, kilencmillióba került. „Spóroltunk is, az apátság múzeumát előszezonban béreltük ki, napi 900 forintért. Most, a főszezonban 3000 lett volna" – mesélte a forgatás vége felé.

7. Mészáros Gyula rendező szerint Bujtor István nem tudott lemondani szenvedélyéről a forgatás hetei alatt sem. „Ő írta a filmet, övé az ötlet is. Szenvedélyes vitorlázó különben, forgatásokat is csak azokra a napokra vállalt, amikor nincs verseny, a megbeszélésekre versenynaptárral jött. Egyszer, amikor Jugoszláviában forgattunk, hazajött két napra egy verseny miatt. Most értettem meg, hogy mitől ez a szenvedély, s ha fiatal lennék, én is belevágnék ebbe a sportba" – nyilatkozta.

MTV

8. A Sándor Mátyás sikere után egy német filmre felkérték Bujtort, de nemet mondott, épp a balatoni kalandok miatt. „Az NSZK-ból azonnal meghívtak egy filmfőszerepre. Ám a forgatás egybeesett a Pogány Madonna felvételeivel, ezért lemondtam a vendégszereplést" – mesélte 1981-ben a Hétfői Híreknek. A lap azt írta, hogy Bujtor István — illetve Sándor Mátyás — felé megindult a levéláradat Franciaországból, Ausztriából, Svájcból, Olaszországból, az NSZK-bóI. Csak az utóbbiból 30 ezer levelet kapott, legalábbis a napilap akkori cikke szerint.

9. A filmet 1981. május 28-án mutatták be. „Hétfőn, a Szikra Filmszínház háromnegyed hatkor kezdődő előadására várják a 250 ezredik nézőt. Magyar játékfilm régen ért el ilyen nagy közönségsikert! A Kojak Budapestent fél év alatt 270 ezren látták.

A Pogány Madonna pedig négy és fél hét alatt vonzott 200 ezernél több érdeklődőt.

A 250. ezredik nézőt a filmben elrabolt szobor kicsinyített másával, egy aranyozott faszoborral, Pálok Gábor, a történet gyermekszereplője köszönti" – írta a Hétfői Hírek 1981. június 29-én.

MTV

10. A Pogány Madonnával számos napilap, magazin foglakozott, szinte mindegyik Bud Spencer filmjeihez hasonlította. Még a reklámja is piedonés volt, a Népsportban például azzal a szöveggel népszerűsítették, hogy „mi lesz, ha Csöpi dühbe jön?", nyilván a Különben dühbe jövünk című Spencer-Hill filmre utalva. De nézzük, mit olvashattak akkoriban a napilapot vásárolók a magyar krimiről! „Mészáros Gyula legutóbbi krimifilmje, a Néma dosszié olyan kriminális volt, hogy kétséges volt: ennek a rendezőnek érdemes-e még felvevőgép mögé állnia. Szerencsére (le az előítéletekkel!)

A film örömmel ajánlható moziprogramnak mindenkinek, aki kellemes, könnyed, jóízű nyári szórakozást keres. Ennek a kriminek, bár vékonyszálú, de épkézláb története van, amely az elhihetőség határát nem lépi túl. Bujtor a cselekményt jól találta ki, és nemcsak saját magára, de kollégáira is gondolt néhány jó szereppel. Mészáros Gyula pedig derűs atmoszférát teremtett, jól adagolta, váltogatta az izgalmat a humorral" – írta egy kritika. „Miközben a Piedone-folytatásokban már végképp megszűnt az emberi értelem leghalványabb pislákolása is, Bujtoréknál még a verekedésekben is akad némi logika. Nem rosszak ezek a magyar kaszkadőrök! És bármennyire rokonszenves is az angol Bud Spencer álnevet viselő olasz színész,

amellett jobb színész is" – olvashatta büszkén a főszereplő a Bud Spencer-rajongókat nyilván felbőszítő sorokat.