A múlt héten tovább emelkedtek a nemzetközi tőzsdék

görög válság, adósságválság, népszavazás, megszorító csomag, adósság elengedés, Frankfurt, tőzsde, DAX
Vágólapra másolva!
A múlt héten tovább emelkedtek a nemzetközi tőzsdék, és a pozitív hangulat a BUX-ot is magával ragadta. Itthon a legnagyobb emelkedést az OTP Bank könyvelhette el.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a nyitva tartó európai tőzsdék látványosan emelkedtek; úgy látszik, a világgazdaság gyorsabb helyreállásában való reménykedés a részvénypiacok felé tereli a befektetőket.A beszerzési menedzser hangulat éles növekedést mutat, az euró zóna esetében 33,4 pontról 39,4-re ugrott. Emelkedtek az amerikai indexek is, a gyors(abb) helyreállás irányába mutató makroszámoknak köszönhetően.

Megnőtt az optimizmus a világ tőzsdéin

Raliztak az európai indexek szerdán a gyorsabbnak látszó helyreállásba vetett hitnek, illetve annak köszönhetően, hogy az AXA biztosító társaság is bejelentette, hogy tud osztalékot fizetni. Az emelkedés révén

a német DAX például már csak 9,5 százalékkal marad el mindenkori csúcsától.

Csúcsközelben a német DAX Forrás: AFP

Eközben a kínai szolgáltató szektor visszatért májusban a növekedéshez a felmérések alapján, továbbá az eurózóna esetében is az látszik, hogy a járvány nehezén túlvagyunk már. A befektetők a múlt hét közepén Amerikában is a teljes visszapattanás iránti lázban égtek, szerintük amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan menni is fog a vírus a makrogazdasági hatásaival együtt - megtámogatva a jegybanki mérlegfelfújással -, így ismét emelkedtek az indexek.

Az Európai Központi Banki (EKB) stimulus után kissé csökkent a vezető összeurópai index a várt lazításhoz kapcsolódó profitrealizálások miatt, viszont a bankpapírok emelkedtek a pénznyomtatás hírére, emellett a német kormánykoalíció is megállapodott egy 130 milliárd eurós kilábalást segítő fiskális csomagban.

Jó hírek érkeztek az amerikai munkaerőpiacról

Tovább dübörögtek az európai és az amerikai indexek pénteken és haladnak a történelmi csúcsok irányába (a Nasdaq már afelett állt),

ami egyértelműen a délutáni amerikai munkahelyteremtési számoknak köszönhető, miután májusban 2,5 millió új munkahely jött létre az amerikai gazdaságban.

A Nasdaq már minden korábbi rekordot megdöntött Forrás: McLaren

A munkanélküliségi ráta ezzel párhuzamosan 13,3 százalékra esett, ez akkora pozitív meglepetést okozott a piacokon, erősítve a V alakú kilábalás forgatókönyvét, hogy a menedéknek számító arany árfolyama 2 százalék feletti mértékű esést szenvedett el; a kockázatvállalási kedv növekedését egyébként már a csütörtöki EKB expanzió is segítette.

A hetet végül 3,4 és 6,8 százalék közötti eredménnyel fejezték be az amerikai indexek, a német DAX nem kevesebb mint 10,9, a londoni FTSE 6,7 százalékkal emelkedett, a milánói börze pedig szintén 10,9 emelkedést könyvelhetett el a múlt héten.

A hazai tőzsde vezető indexe összességében 5,9 százalékos emelkedéssel fejezte be a múlt heti kereskedést,

a magyar vezető papírok pedig a -2,8 és +11,7 százalék közötti tartományban zárták a kereskedést. Az egyes részvények közül ismét az OTP emelkedett a legtöbbet, közel 10 százalékot.