Amerikában lett polgármester a korábbi kazah válogatott hokis

2016 IIHF World Ice Hockey Championship. Sweden vs. Kazakhstan landscape HORIZONTAL SQUARE FORMAT
Bochenski (balra) az amerikai és a kazah válogatott színeiben is játszott az A-csoportban
Vágólapra másolva!
Sikerrel kezdte politikai pályafutását az egykor az NHL-ben is megfordult jégkorongozó, Brandon Bochenski. A 38 éves exjátékost az észak-dakotai Grand Forks városában polgármesterré választották, legyőzve a több mint két évtizede regnáló Mike Brownt.

"Öt hónapig éjt nappallá téve dolgoztunk, nagyon örülök, hogy megvan a befektetett munka gyümölcse. A város készen állt a változásra, mi pedig ezt képviseljük: jobbá szeretnénk tenni a dolgokat" - nyilatkozta a választások után az új polgármester, aki a nagy népszerűségnek örvend a helyi konzervatívok körében, valamint a republikánus párttól is kapott támogató levelet.

A minnesotai születésű Bochenski 2001-ben került az NHL-be, ahol összesen 156 mérkőzést játszott az Ottawa Senators, a Chicago Blackhawks, a Boston Bruins, az Anaheim Ducks, a Nashville Predators és a Tampa Bay Lightning színeiben. 2007-ben a világbajnokságon 5. helyen végzett az Egyesült Államokkal.

Bochenski (balra) az amerikai és a kazah válogatott színeiben is játszott az A-csoportban Forrás: Sputnik via AFP/Ramil Sitdikov

Az igazi áttörést viszont az orosz bázisú KHL hozta meg neki: 2010-ben igazolt a kazah főváros, a Barisz Asztana együtteséhez, ahol egészen 2017-ig játszott, majd egy év szünet után visszatért a 2018-19-es idényre. Itt a bajnokság egyik legjobb játékosává fejlődött, és mivel továbbra is szeretett volna világeseményeken részt venni,

ezért a honosításba is belement, a Bariszra építő kazah válogatott pedig örömmel vette ezt, akárcsak csapattársai, Nigel Dawes, Martin St. Pierre, Dustin Boyd és Kevin Dallman esetében.

2016-ban az A-csoportos világbajnokságon debütált, majd részt vett a 2017-es divízió I/A vb-n is, ahol a magyar válogatott ellen is jégre lépett. Ezután visszavonult családi okok miatt, de 2018-ban visszatért egy évre, majd a 2019-es, Nur-szultánban kazah sikerrel végződő divízió I/A-s vébével végleg lezárta játékospályafutását. Azóta vállalkozóként tevékenykedett, mielőtt politikai pályára lépett.