Csalók próbálkoznak egy hazai szolgáltató nevében

adathalászat
Hand holding note saying Password with keyboard on the background.
Vágólapra másolva!
Az E.ON nevében adathalász támadók kísérelnek meg érzékeny adatokhoz jutni a felhasználóktól, e-mailen keresztül. 
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint csalók próbálkoznak valódi céges értesítésnek látszó elektronikus levelekkel érzékeny adatokhoz jutni, ezúttal az E.ON nevében. A módszer lényege - nem először próbálkoznak ezzel az ismeretlenek -, hogy szolgáltatói számla elektronikus befizetésére próbálják rávenni a levél címzettjét, úgy, hogy az e-mailben adatgyűjtő oldalakra mutató hivatkozásokat helyeztek el. Az így megnyíló oldalak azonban nem a vállalathoz, hanem a rosszindulatú támadókhoz köthetők.

Így a levélben szereplő hivatkozásokra ne kattintson, vagy ha megtette, a megnyíló oldalon soha semmilyen körülmények között ne adja meg semmilyen adatát!

Mutatjuk, hogy néz ki egy tipikus csaló levél:

Egy tipikus adathalász e-mail az E.ON nevében Forrás: Origo

A levél nyelvezete és szerkesztése általában árulkodó jel lehet, ezek furcsaságai, a magyartalan megfogalmazási mód utal arra, hogy az e-maillel csalók próbálkoznak. Ugyanakkor az adathalászok néha nagyon alaposan szerkesztett, megfelelő nyelvezettel megfogalmazott leveleket is küldenek. Ilyenkor viszont az e-mail címre pillantva általában azonnal látni, hogy azt nem a vállalat küldte.

Az ilyen leveleket azonnal törölje elektronikus postafiókjából (a Levélszemét/Spam mappából is, ha oda érkezett), és az a legjobb, ha a Kukából/Lomtárból is rögtön, véglegesen törli.