Nőtt a férfiak gyerekvállalási kedve

család family
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Nőtt a férfiak gyerekvállalási kedve - közölte Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) stratégiai elnökhelyettese az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Molnár Balázs, aki maga is háromgyerekes édesapa, elmondta, hogy az elmúlt tíz évben mindössze egy évvel nőtt az édesapák átlagéletkora. Némi átrendeződés tapasztalható azonban: a 35 év alatti édesapák száma húsz százalékkal csökkent, míg a 40 év felettieké megduplázódott.

Arról is beszélt, hogy a családvédelmi akcióterv bevezetését követő saját felmérésük szerint több férfi szeretne kettő vagy három gyereket, mint nő. Magyarországon döntően a kétkeresős családmodell érvényesül, de a férfiaktól tradicionálisan elvárják, hogy gondoskodjanak a család anyagi biztonságáról,

azonban egyre nagyobb az igény arra is, hogy minőségi időt töltsenek a gyerekeikkel

- mondta.

Illusztráció Forrás:Shutterstock

Beszámolt egy a koronavírus-járvány alatti kutatási eredményükről is, miszerint az emberek 24 százaléka tudott több időt tölteni a családja körében, és

a családok 40 százalékában jobban tudták megélni a hétköznapokat úgy, hogy össze voltak zárva.

Kitért arra is, hogy azok a fiatalok, akiknek jó viszonyuk volt az édesapjukkal, 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek boldog felnőttek, mint akiknek nem. Hozzátette: a családjuk életében aktívan részt vevő férfiaknak a többieknél négyszer nagyobb esélyük van a hosszabb életre.