Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Karácsony Gergely az SZMSZ-módosítással tanácsadóira bízná a főváros képviseletét

KARÁCSONY Gergely; TARLÓS István
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A főpolgármester szét akarja teríteni a felelősséget azzal, hogy a tanácsadóira, és különféle politikai háttéremberekre bízná a főváros képviseletét - így értékelte Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester a Karácsony Gergely által benyújtott, és a közgyűlés által szerdán elfogadott SZMSZ-módosítást. Ezzel Gyurcsány Ferenc az eddigieknél is jobban kontroll alatt tudja tartani a tétovázó Karácsonyt.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Karácsony Gergely kezdeményezte a budapesti önkormányzat SZMSZ-ének módosítását. A hatályban lévő jogszabály kimondja, hogy egyedül a főpolgármester láthatja el Budapest képviseletét, a baloldali városvezető ennek a kitételnek (ezzel együtt saját felelősségi körének) a lazítását célozta. Előterjesztésében azt indítványozta, hogy lényegében bárkit, így a főváros által foglalkoztatott személyeket, külsős cégeket, vagy akár civil szervezeteket is meg tudjon bízni Budapest képviseletével és pénzügyeinek intézésével.

Tanácsadók képviselhetik a fővárost

Az eldugott változtatást a fideszes Kovács Péter vette észre, aki még a szavazás előtt véleményezte a javaslatot. Közösségi oldalán akkor azt írta, Karácsony Gergely innentől akár a Városháza portására vagy takarítónőjére is bízhatja Budapest képviseletét, de akár külsős cégeknek is kiszervezheti ezt a hatáskört. Szerdán a közgyűlés baloldali többsége elfogadta a vitatott SZMSZ-módosítást, a döntéssel kapcsolatban az Origo megkereste Kovács Pétert.

- nyilatkozta a XVI. kerületi polgármester. Amikor rákérdeztünk arra, véleménye szerint mégis mi lehet ennek a célja, azt mondta:

a főpolgármester szét akarja teríteni a felelősséget azzal, hogy a tanácsadóira, és különféle politikai háttéremberekre bízná a főváros képviseletét.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere szerint Karácsony Gergely tanácsadóira bízná a főváros vezetését Forrás: Facebook

"Ezt egyáltalán nem tartom szerencsésnek" - emelte ki Kovács, aki sikernek tartja, hogy a kormánypárti képviselők nyomására kikerült a jogszabály szövegéből az a kitétel, miszerint Karácsony Gergely külső szereplőt is megbízhatna a fentiekkel. "Így az elfogadott előterjesztés már nem egyértelműen törvénysértő, butaságnak ugyanakkor még mindig butaság" - összegzett. A fideszes polgármester két dologra tud gondolni a történtek kapcsán:

  • a főpolgármesternek és a baloldalnak az volt a szándéka, hogy bizonyos külső szereplőket (alapítványt, más külső természetes vagy jogi személyt) komoly hatalommal ruházzon fel. Ha így volt, akkor szerinte arra kell készülni, hogy legközelebb más trükkel próbálják meg átnyomni a javaslatot; vagy
  • a Fővárosi Hivatalban annyira alacsony színvonalon zajlik a munka, hogy sem a döntés-előkészítők, sem a politikusok nem tudták, mit fogalmaztak meg. Amennyiben ez állt a háttérben, az a fővárosi vezetés alkalmatlanlanságát mutatja Kovács szerint.

"Egyik opció sem túl szerencsés a baloldalra nézve" - zárta gondolatait a fideszes városvezető.

Alaptörvény-ellenes javaslat

Az eredeti javaslat így nézett ki:

"A főpolgármester normatív utasításában vagy egyedi döntésével Budapest Főváros Önkormányzata képviseletére meghatalmazást, illetve Budapest Főváros Önkormányzata nevében kötelezettségvállalásra felhatalmazást a főpolgármester-helyettes, a tanácsnok, a főjegyző, a Főpolgármesteri Hivatal állományába tartozó köztisztviselő vagy munkavállaló, a bizottsági elnök, a képviselőcsoport vezetője, valamint - a szükséges körben - más személy számára adhat."

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője, alkotmányjogász az Origónak nyilatkozva úgy értékelte Karácsony Gergely előterjesztését, hogy az Alaptörvénybe ütközik, és annak elfogadásával a külföldről finanszírozott civil szervezetek közhatalmi jogosultsághoz juthatnak.

Gyurcsány felügyelet alá vonta

Rengeteg kérdést vet fel az SZMSZ-módosítás, hiszen továbbra sem lehet tudni, pontosan mi annak a célja, és ki áll valójában a javaslat mögött. Karácsony Gergelynek értelemszerűen nem érdeke gyengíteni saját hatalmát, amiből az következik, hogy valaki nyomást gyakorolt rá az ügyben. Úgy tűnhet,

a változtatás Gyurcsány Ferenc érdekeit szolgálja, hiszen elviekben innentől akármelyik DK-s tanácsadó, vagy alkalmazott képviselheti Budapestet.

Mint ismert, a DK elnöke jó ideje gyámság alatt tartja a főpolgármestert. Tavaly októberi megválasztását követően kiderült, Karácsony képtelen ellenállni a Gyurcsány Ferenc vezette, 2010 előtti szereplők politikai nyomásgyakorlásának. Többek között olyan politikusoknak osztott fontos pozíciót, mint Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere; Katona Tamás, a Gyurcsány-féle pénzügyminisztérium politikai, illetve közigazgatási államtitkára; Gál J. Zoltán, a Gyurcsány Ferenc-féle Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkára; és Kolber István, a második Gyurcsány-kormány regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli minisztere.

Gyurcsány Ferenc nemcsak káderein keresztül, hanem a közgyűlésben is Karácsony Gergely fejére nőtt. Kiss László óbudai, és Szaniszló Sándor pestszentlőrinci átállásával a Demokratikus Koalíció megkerülhetetlen erő lett a budapesti döntéshozatalban, így a főpolgármester ezen a téren is ki van szolgáltatva a bukott kormányfőnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről