A Gyurcsány-párt polgármesterének Hitler-dicsőítése nem független a radikális baloldal hasonló megnyilvánulásaitól

László Imre
Vágólapra másolva!
László Imrének, Újbuda DK-s polgármesterének az Adolf Hitler náci diktátort dicsérő kijelentéseit igazából úgy lehet értelmezni, hogy a Gyurcsány-párt megpróbál az antiszemita érzelmű szavazóknak tetszelegni, ezáltal azt remélve, hogy a már baloldalivá vált Jobbik volt és jelenlegi szimpatizánsai közül minél többet meg tud szerezni. Az Origónak nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint világszinten megfigyelhető tendencia, hogy a szélsőjobb és a szélsőbal összeér, ennek a két vállalhatatlan nézetrendszernek pedig megpróbálják egyesíteni a szavazótáborát. Ehhez azonban gesztusokat kell gyakorolni, és ezt tette legutóbb László Imre, de a momentumos Cseh Katalin is hasonlóképpen cselekedett egy Izrael-ellenes petíció aláírásakor. Ifj. Lomnici Zoltán véleménye alapján a gyurcsányista polgármesternek le kellene mondania és távoznia kellene a közéletből, de ő ebben a tekintetben nagyon szkeptikus azóta, hogy Karácsony Gergely „kimosdatta" a zsidólistázásból Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselőt.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a HírTV birtokába jutott egy felvétel, amelyen László Imre, a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Újbuda polgármestere egy önkormányzati ülésen azt mondta: Adolf Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin az év emberének választotta". László Imre szerint Hitler Németországért tett pozitív cselekedetei elvitathatatlanok.

A náci diktátort 1938-ban választotta meg a Time az év emberének.

A gyurcsányista politikus arról nem beszélt, hogy

a nürnbergi faji törvények már 1935 óta érvényben voltak, amelyek alapján diszkriminálták a zsidó származású német állampolgárokat.

Ennek a kegyetlen intézkedésnek volt az előzménye a Mein Kampf, amit még a húszas évek elején írt Hitler.

Azt sem említette meg a DK-s polgármester, hogy az SS 1936 óta koncentrációs táborokat működtetett,

illetve az 1938 novemberében a kristályéjszaka néven hírhedtté vált, közel száz halálos áldozattal járó antiszemita pogromról is „elfeledkezett". Természetesen az Anschlussról, a müncheni egyezményről és a második világháborúra való felkészülésről sem beszélt László Imre.

Kósa Lajos: Lehetett sejteni, hogy a Jobbikkal való összeállás után a DK megbékél a nyilas és náci eszmékkel

Kósa Lajos péntek este, a HírTV Magyarország élőben című műsorában reagált a gyurcsányista polgármester vállalhatatlan kijelentéseire. Elmondta,

Emlékeztetett arra, hogy a DK-s politikusok között náci szimpatizánsok vannak, hiszen

az ellenzéki pártok, köztük a DK támogatásával indították a választásokon a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergely jobbikos politikust.

Kulcsár Gergely Forrás: --

Kósa Lajos szerint a náci eszmékkel való szimpatizálás „egy olyan határt átlépő politikai vélemény, amit nem szabad tolerálni".

Ifj. Lomnici Zoltán: Nyugati mintára zajlik Magyarországon a szélsőjobb és a szélsőbal egyesülése

Az Origónak a témával kapcsolatosan nyilatkozott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője.

Az alkotmányjogász felhívta rá a figyelmet,

Ifj. Lomnici Zoltán szerint „a dolog pikantériája, hogy ez a politikai egységfront a liberális demokrácia végét eredményezi, noha korábban a liberális demokráciáért a fejlett nyugati államok képesek voltak tűzbe menni".

Majd így folytatta:

és ezzel egy olyan, korábban esetleg inaktív szavazótábort mozgósítanak, amely semmibe veszi az alapvető emberei jogokat és a demokratikus értékeket.

Adolf Hitler Forrás: ORIGO

Erre példaként napjainkban az Egyesült Államokban folyó eseményeket említette, véleménye alapján az ennek a szélsőséges anarchizmusnak a kifejeződése, és azok a politikusok, akik ezt támogatják, Amerikában is a radikálisok markában vannak.

Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta:

Az Egyesült Államok kapcsán az alkotmányjogász emlékeztetett, hogy a legutóbbi kongresszusi választásokon olyan képviselők is mandátumot kaptak, akik vállaltan Izrael-ellenesek, amire azóta nem volt példa, hogy 1948-ban meglapították Izrael Államot. Példaként Ilhan Omar szomáliai, Rashida Tlaib palesztin migráns hátterű, iszlám vallású képviselőket, illetve a Puerto Ricó-i származású Alexandria Ocasio-Cortezt emelte ki. (Róluk itt és itt írtunk.)

Ebbe a körbe illeszthetők a demokrata párti-baloldali elkötelezettségűek, akárcsak Soros György, aki nem titkoltan szélsőséges, Izrael ellen munkálkodó palesztin szervezeteket támogat - fűzte hozzá.

Soros György Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Yunus Kaymaz

Ugyanez a tendencia Franciaországban és Németországban is látható, utóbbi vonatkozásában a Zöld Párt prominensei tettek Izrael-ellenes nyilatkozatokat. A német Zöldek testvérpártja egyébként a Karácsony Gergely-féle Párbeszéd.

Ifj. Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy az Európai Unió előző külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az olasz baloldali Federica Mogherini a brüsszeli politika középpontjába helyezte az Izrael-szkeptikus gondolatokat. (Jelenleg ilyen Izrael-szkepticizmussal kísérletezik Mogherini utódja, Josep Borrell spanyol baloldali politikus is.-szerk.)

Az alkotmányjogász külön felhívta rá a figyelmet, hogy a hazai szélsőségeseknek Cseh Katalin, a baloldali Momentum Mozgalom egyik EP-képviselője is tett egy gesztust, amikor néhány napja

aláírt egy olyan Izrael-ellenes petíciót, amely tiltakozik az ellen, hogy a zsidó állam kiterjessze a szuverenitását a ciszjordániai zsidó telepekre.

Az Izrael-ellenes petícióban hamisan az szerepel, hogy Izrael „annektálni" tervezi Palesztinát, valójában azonban a szuverenitás kiterjesztéséről van szó, amely az úgynevezett Palesztina területének csak azt a 30 százalékát érintené, ahol zsidó telepesek élnek, tehát semmiképp nem a teljes régiót, ahogy azt Csehék petíciója hamisan sugallja.

Ifj. Lomnici Zoltán véleménye alapján mindebből világosan látható, hogy

a pénzért és a hatalomért a baloldal és a liberálisok a politikai jellemtelenség legmélyebb bugyrait is képesek megjárni.

Szerinte ennek a folyamatnak szerves része az is, hogy az adott esetben szélsőséges muszlim migránsok pedig pozitív diszkriminációban részesülnek a nyugati államokban.

– tette hozzá az alkotmányjogász.

Elmondása alapján ez persze nem megy gesztusok nélkül, és ennek is egyik megnyilvánulása lehetett az újbudai polgármester vállalhatatlan álláspontja, véleménye Hitlerről.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az azonban nagy kérdés, hogy ennyire meg lehet-e téveszteni a jobbikos törzsszavazókat, hiszen Gyurcsány Ferenc személye, a DK, vagy a Momentum a felmérések alapján számukra nem lehet vállalható.

– zárta ifj. Lomnici Zoltán.