A koronavírus nem terjed az élelmiszereken keresztül - közölte a német intézet, hozzátéve, hogy a jelenlegi ismeretek szerint
a sertésekben és a baromfifélékben nincs jelen a vírus, így az embert sem fertőzheti meg.
Ezen kívül a betegség terjedéséhez élő gazdaszervezetre is szükség van, így a hústermékek esetében - ahogy más élelmiszerek esetében is - kizárt, hogy terjesszék azt.
A vírus azonban terjedhet a műanyag csomagoláson keresztül,
ahol akár napokig is fertőzőképes maradhat, ezért az alapvető higiéniai követelményeket a korábbiaknál is szigorúbban be kell tartaniuk az élelmiszeripari dolgozóknak.
Az elmúlt hetekben németországi vágóhidakon és húsfeldolgozó üzemekben tömeges koronavírus-megbetegedések törtek ki.
Legutóbb az alsó-szászországi Wildeshausenben működő húsüzem 23 dolgozója lett koronavírusos, a járványgóc feltárása után a német hatóságok a térség 650 ezer lakosát érintő lezárásról döntöttek.
Korábban Észak-Rajna–Vesztfáliában 1550 fertőzöttet regisztráltak egy vágóhídon. Az eset kapcsán bezárt az egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzem, a német gazdák pedig attól tartanak, hogy a holding döntése nyomán más vágóhidak is szüneteltetni fogják az állatok átvételét.
Magyarországon a szigorú higiéniai intézkedések betartása és az ahhoz szükséges eszközök beszerzése komoly kihívás elé állította a húsüzemeket, jelentős többletköltséget is okozva. A visszaesett turizmus miatt a nyugati és a déli országokban felgyülemlett húsárufelesleg ráadásul dömpingáron jelent meg a hazai piacon, ami tovább rontotta a feldolgozók helyzetét.
Forrás: Magyar Nemzet