Az Omahai Látnok már nincs a világ leggazdagabbjai között

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
A világ egyik legismertebb befektetője, Warren Buffett, vagyis az Omahai Látnok, már nem tartozik a világ öt leggazdagabb embere közé, miután vagyonából egy közel 3 milliárd dollár értékű részvénycsomagot adományozásra fodított a napokban.
Vágólapra másolva!

A 89 éves üzletember a héten adományként felajánlott 2,9 milliárd dolláros részvénypakettel együtt 2006-tól számítva már több mint 37 milliárd dollárt fordított jótékonysági célokra cége, a Berkshire Hathaway részvényeiből.

68,6 millárdos vagyona ma már csak a 8. helyre elegendő

a Bloomberg milliárdosokról összeállított rangsorában, ami az index 2012-es elindulása óta a legalacsonyabb pozíciót jelenti a számára.

Buffettet a hetekben először a Microsoft volt elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer utasította maga mögé, majd ezen a héten a Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin is megelőzték. Ezek, a világ leggazdagabbjainak élbolyában történt változások egyébként megerősítik azt a tényt, hogy

a legnagyobb vagyonra napjainkban a technológiai szektorban lehet szert tenni.

Warren Buffett már nem tartozik a világ milliárdosainak szűken vett elitjéhez Forrás: AFP/Paul Morigi

A hét leggazdagabb közül hatan ennek az ágazatnak köszönhetik a vagyonukat, beleértve a lista első helyén álló Jeff Bezost is, aki csak az idei évben 68 milliárd dollárral lett gazdagabb az Amazon-részvények szárnyalásának köszönhetően. A technológiai szektorban felhalmozódott vagyon pedig az idén összességében már 25 százalékkal növekedett.

Buffett persze valószínűleg nem bánkódik vagyonának csökkenése miatt, hiszen pályafutása során mindvégig jellemző volt rá, hogy ahogy egyre több pénzt keresett befektetéseivel, úgy fordított egyre többet jótékonysági célokra. Cége részvényeseinek legutóbb küldött tájékoztatójában azt írta, hogy halála után számításai szerint még körülbelül 12-15 évre lesz szüksége hagyatéki gondnokának arra, hogy adományként szétossza cégének összes részvényét.