Gyönyörű, „szivárványos” méheket fotóztak Ausztráliában

méh, Homalictus hadrander
Ez a nőstény méh fidzsi méhfaj, a Homalictus hadrander
Vágólapra másolva!
Elképesztő fotók készültek azokról a szivárványos színű méhekről, amelyek Ausztráliában és a Csendes-óceán délnyugati részén élnek. Ezek a Homalictus nemhez tartozó, színes rovarok az ország egyik legjelentősebb növényporzóját képviselik. A lenyűgöző teremtmények aranyzöld és narancsszínben ragyognak, és halványkék foltok tarkítják őket, miközben kis pollencsík látható a hátsó lábaikon.
Vágólapra másolva!

Bár a korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy ezek a méhek Ausztráliából származnak, a kutatók eddig még nem vizsgálták meg az evolúciós történetüket. Most egy új, a Royal Society of South Australia szaklapban publikált tanulmány megállapította, hogy

a „zümmögő szépségek" valóban Ausztrália trópusi régióiból származnak,

majd onnan terjedtek el az ország szubtrópusi, mérsékelt és száraz régiókba, végül a Csendes-óceánra területére.

Ez a nőstény méh fidzsi méhfaj, a Homalictus hadrander Forrás: James Dorey, Flinders University

– mondta James Dorey, ausztráliai Adelaide-i Flinders Egyetem doktorandusz hallgatója a LiveScience online portálnak. – Fontos, hogy megértsük a növények és méhek együttes fejlődését a térségben; ehhez meg kell értenünk, hogy a méhek honnan származnak és hogyan terjedtek el széles körben Délkelet-Ázsia, Indonézia, Ausztrália és a Csendes-óceán szigetcsoportjai között.

Dorey és kollégái a most közzétett fotók segítségével elemezte három különböző Homalictus-faj mitokondriális DNS-ét, egy genetikai anyagot. A fajok mitokondriális DNS-variációinak vizsgálatával a tudósok ugyanis megtudhatták, hogy azok honnan származnak és hogyan terjedtek.

Egy újabban felfedezett, ritkább beporzó méhfaj, a Homalictus tatei Forrás: Tania Bawden/ James Dorey, Flinders Universit

Megállapították, hogy ezek a méhek egészen biztosan trópusi eredetűek, ezért valószínűtlen, hogy más méhekhez hasonlóan Afrikából vagy Antarktisz területéről származnának.

A szivárványos méhek ezután „szóródtak szét" a csendes-óceáni térségben és Ausztrália szubtrópusi, mérsékelt és száraz régióba. Korábbi kutatások már találtak olyan ausztrál méhfajokat – például az Exoneurella tridentatust –, amelyek több millió évvel ezelőtt az Antarktiszról származtak.

A tanulmány szerzői azt remélik, hogy a méhek származásának megértése segíthet megérteni, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolhatja a méhek jövőjét, amelyek kritikus jelentőségűek a változó világ mezőgazdaságában.