Több mint 14 millió azonnali átutalás volt eddig a Takarékinfónál

Takarékbank, Takarékbank Zrt., illusztráció, 2020.04.30., Budapest
Takarékbank illusztráció. 2020.04.30 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Az azonnali fizetési rendszer (AFR) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három nagybank részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai AFR-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Vágólapra másolva!

A hazai piacon egyedüliként a Takarékinfo Zrt. egyszerre négy hazai bank, a Takarékbank, az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarék Jelzálogbank részére építette ki az azonnali fizetési rendszer szolgáltatást és látja el azóta is a folyamatos működtetés és fejlesztés informatikai feladatait.

Az AFR március 2-ai bevezetésétől június végéig a Takarékinfo rendszereiben összesen 14,08 millió AFR-átutalás futott át.

Az átutalások 99,365 százaléka volt sikeres a három kereskedelmi bank átlagában,

a sikertelen utalások nagy többsége külső okokra (pl. érvénytelen vagy hiányzó fogadó számlaszám, lezárt számlaszám, fedezet nélküli utalás) vezethető vissza, belső probléma 100 ezer esetből mindössze háromszor fordult elő.

Az AFR-ben teljesített átutalások átlagos összege 169 ezer forint volt

(a Takarék Jelzálogbank nélkül), ami közel 20 százalékkal haladja meg a hazai kereskedelmi bankok átlagát. A hónap legforgalmasabb időszakai az első napok a bérfizetések, valamint a 10-ével kezdődő napok a bérekhez kapcsolódó adók és járulékok átutalása miatt. Az utalások átlagosan 34 százaléka zajlik a 8 és 17 óra közötti idősávon kívül, ami jól mutatja a szolgáltatás iránti aktív kereslet nagyságát.

Az AFR zavartalan működését a Takarék Csoportban zajló jelentős átalakítások sem befolyásolták. A hazai piacon elsőként a Takarékinfo szakemberei bonyolítottak le június végén jelentős, közel 650 ezer ügyfelet érintő, bankszünnappal és leállással járó informatikai rendszerátállást úgy, hogy közben folyamatosan biztosították az AFR működését.

Az AFR-re épülő megoldások közép- és hosszú távon komoly fejlődést hoznak és alapjaiban fogják megváltoztatni a fizetésforgalom működését.

Közel 20 százalékkal haladja meg a hazai kereskedelmi bankok átlagát a Takarékinfónál lebonyolított, azonnali fizetési rendszerben teljesített átutalások átlagos összege, ami 169 ezer forint Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügyfelek a hét bármely napján, bármely órájában intézhetik pénzügyeiket, a magyarországi bankok gyakorlatilag átálltak a heti 7x24 órás működésre. Az AFR villámgyors, kényelmes és korszerű alternatívája a készpénzes fizetésnek, felhasználóbaráttá válik a bankolás, új digitális megoldások születnek.

"Készülünk a szeptemberben induló második ütemre, amikor már a céges kötegelt utalásokat, valamint az előre rögzített, értéknapos utalásokat is az AFR-en keresztül bonyolítjuk le. Folyamatosan fejlesztjük az AFR-re épülő innovatív és az ügyfelek kényelmét szolgáló megoldásokat:

Azon dolgozunk, hogy partnerbankjaink ügyfeleinek élmény legyen bankolni" - mondta Kozma Zoltán a Takarékinfo Zrt. vezérigazgatója.