Augusztustól új világ jön az olajpiacon

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Az OPEC és külsős szövetségesei augusztustól lazítanának a korábban meghatározott, rekordnak számító, olajkitermelés-csökkentésen – mondta Szaúd-Arábia energiaminisztere.
Vágólapra másolva!

Mivel a globális olajfogyasztás emelkedik, itt az ideje annak, hogy az OPEC és szövetségeseinek megállapodása új szakaszba lépjen. Ennek értelmében a kitermelés-csökkentés tervezett enyhítéséből adódó többletkínálatot képes fölszívni a piac – mondta Abdulaziz bin Salman, szaúdi energiaminiszter.

Ennek értelmében a felek augusztustól napi 2 millió hordóval növelnék a kitermelésüket.

Az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) szerdán tárgyaltak a korábban meghatározott kitermelés-csökkentés jövőjéről. A Szaúd-Arábia és Oroszország által vezetett szövetség júniusban még abban állapodott meg, hogy egy hónappal, július végégig, meghosszabbítják a rekord magasnak számító, napi 9,7 millió hordó mértékű kitermelés-csökkentést.

Az eredeti megállapodás egyébként arról szólt, hogy áprilistól két hónapon keresztül marad érvényben a 9,7 millió hordós szint, majd júliustól lazítanak 7,7 millió hordóra

– ami érvényben maradna az idei év végéig. Aztán a szövetség 2021 januárjától ismét lazítana 5,8 millió hordóra, ami 2022. április végégi fennmaradna.

Az OPEC+ napi 2 millió hordóval megemeli a kitermelését Forrás: AFP/Alexander Klein

Mindazonáltal a szerdai ülésen a felek arról határoztak, hogy július után nem hosszabbítják meg a 9,7 millió hordós kitermelés-csökkentési szintet. Hivatalosan augusztustól napi 7,7 millió hordóra mérséklődne a kitermelés-csökkentés szintje, azonban a szervezeten belüli kompenzációs mechanizmusok miatt a valós szám ettől eltérhet – tette hozzá a szaúdi energiaminiszter.

A Reuters számításai szerint az augusztusi és szeptemberi összesített kitermelés-csökkentés – papíron legalábbis – nagyjából napi 8,54 millió hordó lehet,

mivel Nigéria, Angola, Oroszország, valamint Kazahsztán mélyebben visszavághatja a kitermelését, kompenzálva ezzel azt, hogy korábban kisebb részt vállalt a csökkentésben.

Ezzel együtt a szaúdi energiaminiszter jelezte, országa a júliusi szinten tartja majd az augusztusi exportot. Ezzel a miniszter lényegében megerősítette a korábbi híreket, melyek szerint Szaúd-Arábia nem rohan azzal, hogy feltornássza a piaci kínálatot.

A nemzetközi Brent típusú és az amerikai WTI olaj árfolyama egyaránt pozitívan (enyhe emelkedéssel) reagált a bejelentésre. Közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt azonban mindkét olajjegyzés mínuszokat produkált.