Kártevő jár a böngészőfrissítés helyett

számítógépezés internetezés asztali pc irodai munka home office távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Cégeket és intézményeket vettek célkeresztbe a bűnözők.
Vágólapra másolva!

Jó ideje kihaltnak vélt trükköt húztak elő a tarsolyukból az internetes bűnözők, hogy az újdonság erejével hathassanak vele. A Proofpoint biztonsági cég állítása szerint az elmúlt hetekben erőre kapott egy kártevőterjesztési kampány, amelynek keretében e-mailekben próbálják rávenni a címzetteket arra, hogy azonnal telepítsenek egy fontos biztonsági frissítést a Google Chrome vagy Internet Explorer böngészőjükhöz.

A kép csak illusztráció Forrás: Malte Luk / Pexels

A levélben lévő linkre kattintva egy támadó webhelyen találják magukat a netezők, amely elsőként az IP-címük és egyéb szoftveres ismertetőjegyeik alapján értékeli őket. Amennyiben a kritériumok alapján megfelelőnek tűnnek, akkor a webhely megpróbálja rávenni leendő áldozatokat a Chthonic banki belépési adatokat lopó trójai, továbbá a számítógépek távoli vezérlését lehetővé tevő NetSupport alkalmazás telepítésére.

A Proofpoint szerint elsősorban vállalatok, iskolák és állami intézmények kifosztásában érdekeltek a bűnözők, eddig javarészt amerikai, angol, francia, kanadai, német, olasz és spanyol célpontok iránt érdeklődtek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!