Meglepődtek a tudósok, amikor meglátták, mit rejt a múmia belseje

múmia, CT
A két múmiát speciális CT vizsgálatnak vetették alá
Vágólapra másolva!
A speciális CT vizsgálatok váratlan felfedezéseket tártak fel két, körülbelül kétezer éves egyiptomi múmia belsejében, amelyek eddig az izraeli Haifa Múzeumban voltak kiállítva. A tudósok megdöbbentek, amikor a látható „csomagolás" mögé néztek: abban ugyanis nem mumifikált emberi maradványok rejtőztek.
Vágólapra másolva!

A két, körülbelül kétezer éves múmia körülbelül ötven éve került a Haifa Múzeumba, de eddig nem sokat tudtak róluk. A hozzájuk kapcsolt dokumentáció szerint „mumifikált szívet tartalmaznak", de az elmúlt években közelebbről nem vizsgálták meg őket. Egészen mostanáig.

A Rambam Kórházban végzett, speciális CT vizsgálatok azt mutatták, hogy a két múmiának nagyon is eltér a belseje egymástól, de abban megegyeznek, hogy egyikben sem bukkantak mumifikált holttestre.

A két múmiát speciális CT vizsgálatnak vetették alá Forrás: Rambam Healthcare Campus

A mintegy 45 centiméteres, Oziriszt ábrázoló múmiát sárral és gabonával töltötték meg, amely a szakemberek szerint a halálhoz, az élethez és a Föld termékenységéhez való köteléket szimbolizálhatta. A másik, körülbelül 25 centiméter hosszú, madár alakú múmia pedig Hórusz istenséget dicsőítette; az egyiptomi mitológia szerint Hórusz Ozirisz és Írisz sólyomfejű fia volt, az ég hatalmas ura, a magasban szárnyaló sólyom megtestesítője.

– mondta a LiveScience online portálnak Dr. Marcia Javitt, az izraeli Haifai Rambam Kórház kutatója, aki segített a múmiák átvizsgálásában. – Utóbbinak, ami feltehetően egykor egy sólyom lehetett, hiányzott a bal lába, néhány hasüregi szerve és a nyakát is eltörték, de feltehetően nem szándékosan.

A Hórusz istenséget ábrázoló múmia egy sólyom maradványait rejtette Forrás: Haifa Museum

A tudósok a múmiák vizsgálatát két eltérő energiájúsugárnyalábot használó CT készülékkel végezték, amely segítségével meg tudták különböztetni egymástól a lágy szöveteket és a csontokat.

Ron Hillel, a Haifa Múzeum gyűjteményvezetője elmondta, hogy a két múmia kapcsán hamarosan különleges kiállítás nyitja meg kapuit az intézményben.