Tizenegyesekkel nyerte meg a PSG a francia Ligakupa-döntőt - videó

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar (R) kicks the ball past Lyon's Belgian defender Jason Denayer (2ndL) during the French League Cup final football match between Paris Saint-Germain vs Olympique Lyonnais at the Stade de France in Saint-Denis on July 31, 2020. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia Ligakupa-döntőben két első osztályú csapat, a PSG és a Lyon mérkőzött meg egymással a kupáért. A párizsiaknál Kylian Mbappé sérülés miatt nem léphetett pályára, míg a másik oldalon több mint hét hónap után visszatért Memphis Depay, aki a keresztszalag-szakadásáig kiváló formában futballozott. A finálé végül 0-0-val ért véget, így jöhetett a 2x15 perc hosszabbítás. Az extra időben sem bírtak egymással a felek, a tizenegyesekkel járó idegek harcát pedig a PSG nyerte.

A Lyonban újra bevethető volt Memphis Depay, aki tavaly december 15-én a Stade Rennais elleni bajnoki mérkőzésen szenvedett elülső keresztszalag-szakadást.

A holland válogatott támadónak szenzációs szezonja volt, amíg meg nem sérült. 18 meccsen 14 gólt lőtt, és a legnagyobb európai csapatok akarták leigazolni.

Depay mellett ott volt a Lyon kispadján az a Jeff Reine-Adélaide is, aki ugyanazon meccsen szenvedett ugyanolyan sérülést, mint holland válogatott csapattársa.

Mindketten hét és fél hónap kihagyás után tértek vissza,

előbbi a kezdőben, utóbbi a kispadon kapott helyett a kezdéskor.

A PSG-nél eggyel kevesebb sztár volt a keretben, mivel Kylian Mbappé bokasérülése nem jött még rendbe, amelyet a Francia Kupa döntőjében szedett össze.

A 43. percben is a helyén volt a Lyon kapusa, amikor Idrissa Gueye próbálkozását nagy bravúrral védte.

A félidőben összesen négy kapura lövés volt, ebből három a PSG csapatához fűződött, gól azonban egy sem esett, így 0-0-val mehettek el a felek a szünetre.

Neymar már a mérkőzés elején megszerezhette volna a PSG-nek a vezetést. Forrás: AFP/Franck Fife

A második játékrész első tíz percének a végén megint Neymar lábában volt a gól, de szabadrúgását Lopes védeni tudta. Ahogy haladtunk előre az időben, mindkét vezetőedző cserékhez nyúlt, hogy így próbálja frissíteni a sorokat, de

az új emberek sem tudtak annyit hozzátenni a mérkőzéshez, hogy újabb gól szülessen.

A meccs hajrájában még a Lyon labdarúgója, Maxwel Cornet dolgoztatta meg a párizsiak kapusát egy szabadrúgásnál, de Navasnak végül szögletre sikerült menteni. Néhány perccel később pedig Neymar fejelt veszélyesen, de Lopes a helyén volt, maradt a 0-0, jöhetett a kétszer 15 perc hosszabbítás.

Az első negyedórában a PSG nem tudta kihasználni a nyomasztó labdabirtoklási fölényét (71%), veszélyes helyzetig egyik csapat sem jutott. Így 105 perc után sem esett gól a Ligakupa-döntőn, de vissza volt még 15 perc a tizenegyesek előtt.

Ez idő alatt sem esett gól, igaz, a Lyon már korántsem játszott alárendelt szerepet, kétszer lövéssel is próbálkoztak, de egyszer sem találták el a párizsi kaput. 120 perc játék után jöhettek a büntetők.

A Lyon kezdte a tizenegyesrúgást, és Andersen nem hibázott. Utána a PSG-ből Di Maria következett, ő is belőtte a sajátját. A második sorozatban sem volt hiba, előbb Ekambi, majd Verratti volt eredményes. A harmadik párosban Caqueret és Paredes is hibátlan maradt, így 3-3-ra álltak a csapatok. Mendes is belőtte a saját büntetőjét, akárcsak Herrera. A rendes párharc utolsó, ötödik szériájában Aouar és Neymar is bevették a kaput, jöhetett a hirtelen halál. Amelyik csapat előbb hibázik, és a másik ezt kihasználja, az a győztes.

Rögtön az első ilyen lövést kihagyta a Lyon játékosa, Traore, majd Sarabia a PSG-ből is odaállt a labda mögé, és mivel nem hibázott, a PSG nyerte a Ligakupát is, miután korábban a Francia Kupát is elhódította.