Nem sokáig maradhat egyedül az Apple a 2000 milliárdos cégek klubjában

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. February 2020, NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Apple részvénye lendületesen emelkedett az elmúlt hónapokban, aminek köszönhetően a vállalat a a múlt héten elérte a 2000 milliárd dolláros piaci értéket. Az Apple mögött azonban szorosan ott áll két másik technológiai óriás, amelyek hamarosan szintén beléphetnek ebbe az elitklubba.
Vágólapra másolva!

A napokban történelmi pillanatot ünnepelhetett az amerikai tőzsde, ugyanis először fordult elő olyan, hogy egy vállalat piaci értéke elérte a 2000 milliárd dollárt. Az Apple részvénye az elmúlt 12 hónapban 134 százalékot emelkedett, amivel az első amerikai vállalatként lépte át ezt az álomhatárt.

A vállalat mögött azonban szorosan zárkóznak fel azok a technológiai óriások, amelyek hamarosan szintén megüthetik a 2000 milliárdos szintet piaci értékükkel

– írja a 24/7 Wall St.

Az Amazon ugyanis 1650, míg a Microsoft 1610 milliárdos piaci értékkel bír, azonban a jelenlegi tendenciák alapján minden esélyük megvan arra, hogy hamarosan elérjék a 2000 milliárdos szintet.

Az Amazon és a Microsoft is beléphet a 2000 milliárdos elit klubba Forrás: AFP/David Becker

Az Apple részvénypiaci raliját elsősorban a vártnál jobb iPhone-eladások fűtötték, de fontos volt, hogy a befektetők bíznak abban, hogy az új készülék eladásai további lendületet jelentenek az év végére, valamint az is, hogy egyre erősebbé válik a vállalat szolgáltatói üzletága is.

Ezzel párhuzamosan az Amazon bevételei élesen emelkedtek a legutóbbi negyedévben, ahogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az online vásárlás iránti kereslet. A fizikai üzletek pedig értelemszerűen nem tudták ezzel fölvenni a versenyt, hiszen be kellett zárniuk a boltjaikat. Az elmúlt negyedévben az Amazon 89 milliárd dolláros bevételt ért el, szemben az egy évvel korábban mért 63,4 milliárddal.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Ráadásul idén még az Amazon előtt áll az év tipikusan legerősebb időszaka. Az októberi Prime Day kedvezményei ugyanis újabb hatalmas lendületet adhatnak a társaságnak.

Ehhez jön még, hogy a cég legerősebb negyedéve általában az év utolsó három hónapja, mivel a karácsonyi ünnepi szezon rendre megemeli az eladásokat.

Az Amazon emellett továbbra is megkerülhetetlen szereplő a felhőalapú informatika területén. Az Amazon Web Services 10,8 milliárd dolláros bevételt generált a legutóbbi negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 8 milliárddal. Mi több, a felhőüzletág nagyon magas, 31 százalékos működési haszonkulcsot tud felmutatni.

Az Apple részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 12 hónapban Forrás: Investing.com

A másik oldalról a Microsoft szintén kiemelkedő szereplő a felhőalapú informatikában, ami erősen felnyomja a vállalat bevételét és a részvényárfolyamát is. A cégnél a legtöbb felhőalapú szolgáltatás az Azure márka alatt fut, melynek számai az elmúlt negyedévben majdnem minden elemzői várakozást felülmúltak.

A vállalat ráadásul a hardverek frontján is jól teljesít, és egyre nagyobb mértékben támaszkodhat az Xboxra is.

Főleg, hogy az új konzol, az Xbox Series X az idei negyedik negyedévben jön ki. Az elmúlt 12 hónapban az Amazon részvénye 80, míg a Microsoft papírja 55 százalékkal emelkedett.

Ezzel a két óriás egyelőre még érezhetően le van maradva az Apple mögött, de a következő hetek és hónapok lendületes fölzárkózást hozhatnak.