Ön szerint át tud repülni a vízesésen egy kolibri?

kolibri
Áthatolhatatlannak tűnik a vízfüggöny - a kolibri mégis megoldja
Vágólapra másolva!
A magasból lezúduló víz minden kisebb méretű teremtmény számára óriási veszélyt jelent: amikor a vízcseppek nagyobbak, mint az állat teste, akkor rendkívüli alkalmazkodásra van szükség a túléléshez, például az esőben. Tehát egy nagyobb mennyiségű víztömeg, például egy vízesés áthatolhatatlan akadálynak tűnik. Vagy mégsem?
Vágólapra másolva!

Néhány rovar és kisebb testméretű madár esetében ez a látszólag áthatolhatatlan akadály sem jelent megoldhatatlan problémát. A kutatók szerint ugyanis egyre több madárfaj használja ki ezeket a természetes korlátokat arra, hogy a fészkét biztonságos helyre, a csillogó falak mögé építse.

Néhányan, például az apró Anna-kolibrik (Calypte anna) ezért akár közvetlenül is vállalják a veszélyt és átrepülnek egy vízesésen.

Ezt a halált megvető bátorságot vették most filmre a Kennesaw Állami Egyetem tudósai, akik meglepődtek a madár „okos és elegáns" módszerén.

Áthatolhatatlannak tűnik a vízfüggöny - a kolibri mégis megoldja Forrás: Pinterest

– mondta Victor Ortega-Jimenez, a kutatás és a Royal Society Open Science tudományos szaklapban publikált tanulmány vezető szerzője a ScienceAlert online portálnak. – Ez lehetővé tette számukra, hogy kevesebb mint 100 ezredmásodperc alatt átjussanak a vízesésen.

Hozzátette: a mindössze 4,5 grammos kolibri akár erős szélben és esőben is képes repülni, de nem retten meg akkor sem, ha egy vízeséssel találkozik.

A szakemberek a kísérlet kezdetén arra számítottak, hogy a madár majd összehúzza magát, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a vízzel érintkező testfelületét, ám ahogy az a videón is látszik, egészen más történt.

Halált megvető bátorsággal szelik át a vízfüggönyt Forrás: Pinterest

– összegezték megállapításaikat a kutatók. – Ettől függetlenül azt feltételezzük, hogy egyes madarak, például a filmen látható kolibrik kihasználhatják a vízesések előnyeit, hogy megóvják magukat és fiókáikat a ragadozóktól és a parazitáktól, amelyek nem képesek átjutni a vízfalon.

Ortega-Jimenez és munkatársai a jövőben drónok segítségével szeretnék megvizsgálni a vízfüggönyök mögött fészkelő élőlényeket.