Ez a cég döntheti meg a részvénykibocsátások világcsúcsát

Alibaba, Alipay, Ant Financial, Ant Group
--FILE--A logo of Ant Financial, an affiliate of Chinese e-commerce giant Alibaba Group, is pictured in Ji'nan city, east China's Shandong province, 11 July 2017. Ant Financial, an affiliate of the Alibaba Group, has been ranked sixth in Fortune's annual Change the World list for its environmental protection efforts. The list, which was released Friday and includes 56 companies this year, highlights companies that are "making measurable progress addressing important social problems...as a core part of their business strategy." Ant, a first-time entrant and the highest ranked Asia-headquartered company on the list, was recognized for the environmental impact of Ant Forest, a platform for tracking individuals' carbon footprint.
Vágólapra másolva!
A kínai milliárdos, Jack Ma mobilfizetési vállalata, az Ant Group megdöntheti a Saudi Aramco olajóriás rekordját, és a történelem legnagyobb részvénykibocsátását hajthatja végre.
Vágólapra másolva!

A Jack Ma kínai technológiai milliárdos tulajdonában lévő Ant Group mobilfizetési cége hivatalosan is bejelentette a terveit, melyek szerint a hongkongi és a sanghaji tőzsdén hajtana végre részvénykibocsátást. Az üzlet eredményeként a vállalat piaci értéke 225 milliárd dollár lehet, azonban a lépés olyan mértékű tőkebevonást jelenthet, amely új világcsúcsot dönthet – írja a The Guardian.

A kettős részvénykibocsátás ugyanis összesen 30 milliárd dolláros tőkeemelést jelenthet, ami maga mögé utasíthatná a Saudi Aramco olajóriás kezdeti nyilvános kibocsátását (IPO),

amely 2019 decemberében 25,6 milliárd dolláros tőkeemelést hozott a szaúdi állami vállalatnak.

Noha az Ant Group nem közölte hivatalosan sem az IPO idejét, sem a pontos méretét, a hírek szerint októberben jöhet a kibocsátás. Nagysága pedig a 200-300 milliárd dollár közé mért vállalati érték 15 százalékát teheti ki.

Az Alibaba egyik érdekeltsége idén lenyomhatja a Wall Street óriásbankjait

Ahogy az Origo is megírta, tőzsdére viszik a világ legnagyobb unikornis vállalatát, az Ant Groupot. Szakértők szerint a jelenleg 150 milliárd dolláros becsült értékkel rendelkező cég már 2020-ban maga mögé utasíthat néhány Wall Street-i bankot, legtöbbjük pedig azt várja, hogy ez lesz az idei év legnagyobb IPO-ja (első nyilvános részvénykibocsátás).

Az Ant Group mögött 33 százalékos tulajdonrésszel áll a Jack Ma alapította Alibaba e-kereskedelmi óriás. Az 55 éves üzletember egyébként a világ 21. leggazdagabb embere, nagyjából 53,5 milliárd dolláros nettó vagyonnal.

Az Ant Group a hivatalos tőzsdére lépési dokumentumokban közölte,

az idei év első félévében 72,5 milliárd jüanos (10,5 milliárd dollár) bevételt ért el, ami közel 40 százalékos emelkedés volt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A nyereségnövekedés azonban ennél is lenyűgözőbb volt. A vállalat 21,9 milliárd jüanos nyeresége 12-szer több volt a tavalyi első félévhez képest, ami jól bizonyítja, hogy a társaság igen erősen profitált a koronavírus-járvány miatti bezárásokból.