Így lép akcióba a Járványügyi Bevetési Egység, amikor koronavírusos betegek vannak egy turistabuszon - videó

Vágólapra másolva!
Külföldről érkező magyar turistacsoport lépte át a határt, és a busz utasai közül többen rosszul lettek – koronavírus-fertőzöttségre utaló tünetek jelentkeztek rajtuk. Mit kell ilyenkor tenni? Ki vagy kik segítenek és hogyan? Hová szállítják a betegeket és a tünetmentes utasokat? Ezt mutatta be a járványügyi bevetési egység Budapesten – vagyis azt, hogy egy fiktív járványügyi eseményt hogyan kezel a mentőszolgálat, a kórház, a katasztrófavédelem, a honvédség és az Állami Egészségügyi Központ egymással együttműködve.
Vágólapra másolva!

A bemutató előtt Lakatos Tibor, rendőr ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője az Origónak elmondta: a gyors reagálású járványügyi bevetési egységet azért hozta létre a kormány, hogy a járványügyi készültség időszakában a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos feladatokat koordinálja olyan esetekben, amikor azonnali intézkedések bevetésére van szükség.

Lakatos Tibor, ügyeleti központ vezető, Operatív Törzs Fotó: Talán Csaba

Például fertőző gócpont alakul ki, vagy olyan tömeges megbetegedés jelenik meg bárhol az országban, amikor azonnali, gyors és hatékony intézkedések szükségesek.

Lakatos Tibor, Operatív Törzs ügyeleti központ vezető fotó: Talán Csaba

A gyakorlaton azt mutatták be, hogyan működik együtt a mentőszolgálat, a kórházak, a kórházparancsnoki rendszer, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség és az Állami Egészségügyi Központ – vagyis minden szervezet, amely részt vesz a járványügyi bevetési egység munkájában. Azt szimulálták, hogy a kialakult járványügyi eseményre milyen gyorsan és hatékonyan tudnak reagálni.

fotó: Talán Csaba


Lakatos Tibor azt is hozzátette, hogy

a járványveszély nem múlt el, a vírus jelen van az ország minden területén, és fontos készülni azokra az eseményekre, amikor például valahol tömeges megbetegedések történnek.

Fertőzött utasok a turistabuszon

A bemutató előtt Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos ismertette a kitalált esetet, amit gyakoroltak az egységek.

Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos fotó: Talán Csaba


A történet szerint magyar turistákkal teli busz indult el Görögországból. Néhány utas rosszul lett, a tünetek alapján koronavírus-fertőzésre gyanakodtak.

A sofőr ezt jelezte az utazási irodának, amely azonnal értesítette a járványügyi hatóságot, az pedig az Operatív Törzset.

Az a döntés született, hogy a határátlépés után az autóbusz a legközelebbi kórházba menjen. A határon már két mentőautó várta a buszt, amellyel a legsúlyosabb betegeket tovább vitték – előtte pedig megvizsgálták a többi utast is. Még akkor kiderült, hogy további két embernek láza van, ezért őket külön mentőautóval vitték a kórházba. A többi utas a buszban maradt – így utaztak a kijelölt egészségügyi intézményig. A gyakorlat minden mozzanatát rögzíthették a fotósok és az újságírók.

fotó: Talán Csaba


Amikor a mentő megérkezett, az egyik súlyos beteget már vitték is a kórházba.

fotó: Talán Csaba


A többi fertőzésgyanús embert ellátták. Külön kórtermekben helyezték el őket.

fotó: Talán Csaba

A kórtermek jól felszereltek – ágy, mosdó, vécé, hűtőszekrény és wifi is van. Ezenkívül pszichológust is biztosítanak a fertőzésgyanús embereknek.

A fertőzésgyanús utasokat külön kórtermekben helyezték el. fotó: Talán Csaba

A tünetmentes utasokat sorban megvizsgálták.

Az utasokat megvizsgálták fotó: Talán Csaba

Lázat és vérnyomást mértek és tesztelték őket.

Tesztelték az utasokat fotó: Talán Csaba

Végül a buszt is fertőtlenítették.

A buszt is fertőtlenítették fotó: Talán Csaba

A másfél órás gyakorlatot az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében tartották.