Kellemetlen: bezöldülnek az új Samsung Galaxy Note-telefonok kijelzői

note20 ultra
Vágólapra másolva!
A Galaxy S20 Ultra Fiaskója után a Note20 Ultra esetében zöldülést tapasztalnak a felhasználók bizonyos körülmények között. A probléma kellemetlen, főleg ilyen drága készülékeknél, de valószínűleg viszonylag egyszerűen orvosolható.
Vágólapra másolva!

Mintha csak ma lett volna, hogy az év elején arról számolhattunk be, hogy a Samsung méregdrága új okostelefonja, a csúcsok csúcsát jelentő Galaxy S20 Ultra képernyője bizonyos körülmények között furcsa zöld árnyalatot vesz, gyakorlatilag teljesen eltorzítva a képet. Nem csoda, hogy egy ilyen drága alkatrészekből összerakott készüléknél nagy volt az ijedség, hiszen jogosan hihették azt a vásárlók, hogy a Samsung spórolni akart, és valami gyenge minőségű kijelzőt választott.

Végül a probléma akkor megoldódott, azonban nem kellett sokat várni rá, hogy visszatérjen: Most a Note 20 Ultra kijelzőjénél jelentkeznek ezek a problémák.

Ráadásul nem csak az éppen csúcskategóriás okostelefont érinti a probléma, hanem ugyanezeket a tüneteket produkálja a frissen bemutatott Galaxy Tab S7 és Tab S7+ is. Mindez látszólag bonyolítja a helyzetet, eddig ugyanis arra lehetett gondolni, hogy az AMOLED-kijelzők valamelyik részegységével, vezérlésével lehet a probléma, azonban a sima Tab S7-be nem ilyen, hanem hagyományos LCD kijelző került.

Forrás: Engadget

A beszámolók szerint a probléma akkor jelentkezik, amikor a kijelző fényereje egy bizonyos szint alá csökken, és mivel jellemzően a felhasználók automatikusan hagyják fényerő-álíltást, néha bizony elkerülhetetlen, hogy belefussanak a hibába - ilyenkor jellemzően a fényerő manuális megemlése megoldja a gondokat. Az OLED képernyők színmegjelenítése egyébként sem tökéletes bizonyos fényerő alatt, de ahogy fentebb írtuk, az aktuális probléma az LCD-kijelzős tabletet is érinti.

Ezen kívül a zöldüléssel szembesülő vásárlók még arról számoltak be, hogy a dolog csak akkor jelentkezik, amikor engedélyezve a 120Hz-es képfrissítés.

A Samsung új telefonja alapvetően a képfrissítést is képes magától szabályozni, így nem kizárt, hogy azért fordul elő viszonylag ritkán a probléma, mert nem sokszor áll fenn egyszerre az alacsony fényerő és a 120Hz-es képfrissítés.

A jó hír azonban, hogy ahogy a Galaxy S20 Ultra esetében, úgy a Note 20 Ultra esetében sem valószínű, hogy hardveres problémáról van szó, a zöldülés tehát szoftverfrissítéssel orvosolható lesz.

Már csak azért is valószínű a szoftveres probléma, mert korábban ilyet csak az Exynos központi processzorokat (és azok meghajtóit) használó készülékeknél lehetett tapasztalni, míg az ugyanolyan kijelzővel szerelt, de Snapdragon processzort használó készülékeknél minden volt. Most viszont mindkét processzorfajtát érinti a gond a beszámolók szerint.

Ráadásul azt is érdemes megemlíteni, hogy az utóbbi időben nem csak a Samsung küzd hasonló problémákkal, de hasonlót lehetett tapasztalni a OnePlus 8 Pro és az olcsóbb OnePlus Nord esetében is, de az elmúlt pár hónapban a legtöbb gyártónál felütötte a fejét valamilyen formában a zöldülés.

Pár nap múlva bemutatkozik az új hajtogatható telefon

De, hogy valami jobb hírrel is szolgálhassunk, a Samsung hivatalosan is bejelentette, hogy szeptember 1-kén rántja le a leplet a Galaxy Z Fold2-ről. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a "Z" marad a hajtogathatós telefonok jelzése, azonban szellemiségében ez a készülék a hagyományos Fold folytatásának tekinthető, ugyanolyan kijelzőelrendezéssel és nyitási iránnyal.

A Samsung ezúttal teljesen egyértelmű nevet adott az eseménynek: Galaxy Z Fold2: Unpacked Part 2, tehát egyáltalán nem titkolja, hogy melyik készülék kerül középpontba.

Erről a legfontosabb információkat már elárulták a legutóbbi Unpacked eseményen. Az előlapi kamerája végre tényleg nem egy csúnya bevágáson lakik, hanem egy diszkrét kis lyukban, és az elülső kijelző már szinte a teljes előlapot kitölti, és 6,2 hüvelyken terül el, így összecsukva is ténylegesen egy teljes értékű okostelefonként funkcionál, szemben az előd viccesen kicsi és béna frontképernyőjével.

Forrás: Samsung

Kinyitva belül egy 7,2 hüvelykes, 120Hz-es AMOLED kijelzőt kapunk, és teljesen újradolgozták nyitómechanizmust, valamint a belső képernyőt védő réteget, így a Samsung azt ígéri, hogy a gyakorlatban jóval strapabíróbb lesz a készülék az elődjénél. Ez a felület egyébként a Z Flipnél is használt UTG, amit hiába hívnak hajlítható üvegnek, valójában nem teljesen az, de mivel láthatóan jól működik, ez igazából nem is annyira fontos.