Akik nem öregszenek meg: tragikusan fiatalon meghalt sztárszínészek

James Dean a Haragban a világgal c. filmben
Vágólapra másolva!
A hollywoodi sztárszínészek közül sem mindenki olyan szerencsés, hogy megérheti az öregkort, legutóbb például a Marvel-filmek Fekete Párducát megformáló Chadwick Boseman váratlan halála sokkolta a filmrajongókat. A színész (még életében, e sorok írásáig bemutatott) utolsó alakítása jelenleg is látható a Netflix kínálatában (Az 5 bajtárs, amiben ráadásul a karaktere halála bonyolítja a történetet), és érkezik még tőle posztumusz film is (Ma Rainey's Black Bottom). Más generációk népszerű színészei is haltak meg sokkolóan fiatalon (nem is kell messzire menni Latinovits Zoltán hazájában), belőlük gyűjtöttünk össze tízet.
Vágólapra másolva!

James Dean

Máig az egyetlen színész két posztumusz Oscar-jelöléssel, melyeket az Édentől keletre és az Óriás című filmekért kapott - utóbbiban látható utoljára a vásznon. A Sztanyiszlavszkij-módszert az Actor's Studióban tanult színész három filmmel (pontosabban: főszereppel) vonult be a filmtörténetbe (a harmadik a Haragban a világgal), melyek közül csak az Édentől keletre premierjét érte meg. Szerepei és 24 évesen, 1955-ben autóbalesetben - rajongott a versenyzésért - bekövetkezett halála együtt tették legendává, a lázadás és az önpusztítás ikonjává. Utolsó filmje, a Dallas fő inspirációjaként jegyzett Óriás alkalmával megosztozott a főszerepen (Elizabeth Taylorral és Rock Hudsonnal), ez talán legkevésbé emblematikus alakítása egy fiatal munkás szerepében, a New York Times kritikusa szerint itt kezdett el felnőni (azaz legkevésbé önmagát adni) színészként. Érdekesség, hogy a Haragban a világgal színészgárdájából nemcsak ő halt meg tragikusan fiatalon, de partnere, Natalie Wood is, aki 43 évesen, gyanús körülmények között fulladt meg férje (és Christopher Walken) társaságában (az esetet David Lynch is megemlíti az Aminek álmodom című memoárjában, és ő nem hisz abban, hogy baleset történt).

James Dean a Haragban a világgal c. filmben Forrás: AFP

Marilyn Monroe

A Van, aki forrón szereti, a Szőkék előnyben és a Hogyan fogjunk milliomost? szexszimbólum színésznője 36 évesen, 1962-ben halt meg feltehetően szándékos barbiturát-túladagolásban, utolsó, befejezett filmje pedig a Kallódó emberek volt exférje, a legendás drámaíró Arthur Miller (Az ügynök halála, Salemi boszorkányok) tollából, John Huston (A máltai sólyom, A Sierra Madre kincse, Aszfaltdzsungel) rendezésében, és olyan színészek szereplésével, mint Clark Gable, Montgomery Clift és Eli Wallach. Ez a film az Óriás-hoz hasonlóan egyfajta modern western, ami nem is annyira tehetséges alkotógárdája, mint a forgatást követő halálesetek miatt maradt emlékezetes: Clark Gable két nappal az utolsó felvételei után szívrohamot kapott, amibe 10 nap után belehalt, Monroe pedig másfél évvel élte túl a premiert (Montgomery Clift végül 1966-ban halt meg).

Kallódó emberek (Montgomery Clift és Marilyn Monroe) Forrás: AFP

Bruce Lee

A harcművészeti filmek legendás sztárja, Bruce Lee 32 évet élt: épp az egyszeres Bond-színész George Lazenby-vel vacsorázott volna egy tervezett közös projekt kapcsán 1973-ban, amikor egy korábbi agyi ödémát követően rosszul lett és meghalt (egy fájdalomcsillapító összetevőjére lehetett allergiás). A Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című tavalyi filmjében is megidézett színész a harcművészeti filmek történetének legnagyobb sztárja volt olyan filmjei sikere nyomán, mint A nagyfőnök, a Tomboló ököl, A Sárkány útja és A sárkány közbelép (A Sárkány útjá-t rendezte is). Halálakor a Halálos játszma című filmet forgatta, amit végül kurtán-furcsán fejeztek be nélküle. Fia, Brandon Lee szintén egy forgatáson halt meg 28 évesen 1993-ban: a nagy áttörése lehetett volna A holló, aminek felvételei közben egy kellékként használt lőfegyver végzett vele.

Bruce Lee Forrás: Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP

Cikkünk folytatódik, lapozzon!