Nem tudjuk, milyen, amikor az influenza és a koronavírus egyszerre fertőz, és ne is tudjuk meg

EGÉSZSÉGÜGYI SEGÉDESZKÖZ fecskendő influenza elleni védőoltás injekció oltás TÁRGY védőoltás
Budapest, 2015. november 11. Egy egészségügyi dolgozó influenza elleni védőoltás vakcináját készíti elő beadáshoz a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) háziorvosi rendelőjében, Budapesten 2015. november 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
„A rendelőmben sokszor nagyobb biztonságban érzem magam, mint egy boltban" - mondta Jelinek Benjámin háziorvos. Hozzátette: minden óvintézkedést megtesznek - nemcsak az ott rendelő háziorvosok, hanem a betegek biztonsága érdekében is. A páciensek többsége fegyelmezett, először telefonon keresi fel a háziorvost – főként, ha koronavírus-fertőzésre gyanakszik. A légúti tünetekkel rendelkezőket nem ott vizsgálják meg a rendelőben, ahol a többi beteget, hanem egy másik szobában -, így próbálják még biztonságosabbá tenni az orvosi rendelőt. Jelinek Benjámin kiemelte: az idén az influenza elleni védőoltás beadatása még fontosabb, mint eddig bármikor, mert nem tudjuk, milyen az, amikor két súlyos betegséget okozó vírus támad egyszerre. Ha pedig az egyik ellen van vakcina, akkor azt adassuk be. Az oltás ingyenes lesz, erről csütörtökön jelent meg a rendelet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten hány koronavírus-fertőzött beteget diagnosztizált?

Az én körzetem a belvárosban van, a pácienseim többsége fiatal - egyetemista vagy pályakezdő -, és kisebb arányban látok el idős embereket.

A legtöbbjüknek tipikus, influenzaszerű tünetei voltak kisebb lázzal, ízlés- és szaglásvesztéssel. Többségük igazolt koronavírus-fertőzöttel volt szoros kapcsolatban - vagyis tőlük kapta el a betegséget.

Jelinek Benjámin háziorvos Fotó: Talán Csaba

Ha egy páciense telefonon jelzi önnek, hogy betegnek érzi magát, mi a teendő?

Az eljárási rend szerint dolgozunk minden esetben. Például, ha tipikus tünetekről - köhögés láz, nehézlégzés, íz- és szaglásvesztés - számol be a beteg, és ráadásul igazolt koronavírusossal volt szoros kapcsolatban, elrendelem a tesztelést. Aki azt mondja, hogy fáj a torka, de nincs más tünete, és tudomása szerint nem találkozott koronavírusos beteggel, akkor még nem rendelek el tesztelést, de a beteget arra kérem, mindenképpen maradjon otthon. Ha a tünetei fokozódnak, újra keressen.

A betegeket személyesen vizsgálja, vagy telefonon kell jelentkezniük?

A betegeim többsége fegyelmezetten betartja, hogy ha légúti panaszai és láza van, először telefonon jelentkezik. Ők is fontosnak tartják, hogy

akinek tünete van, ne menjen közösségbe - és az orvosi rendelőbe is lehetőség szerint csak előzetes egyeztetés után.

Először tehát - amennyiben ez lehetséges - telefonon egyeztet a háziorvossal, aki eldönti, hogy bemenjen-e a beteg a rendelőbe további vizsgálatra, vagy nem szükséges. Természetesen én is vizsgálok személyesen pácienseket, akik torokfájásra panaszkodnak és lázuk van. Ilyenkor felveszek egy egyszer használatos köpenyt, és egy másik szobában vizsgálom meg a gyanús tünetekkel jelentkező beteget - nem abban a rendelőben, ahol a többi páciensemet -, valamint külön időpontra hívom őket, a többi pácienstől elszeparálva, hogy még csak a váróteremben se találkozzanak más betegekkel.

Természetesen minden óvintézkedést betartunk. Az lenne a baj, ha az emberek a váróteremben fertőződnének meg.

Ez persze függ attól, hogy milyen rendelőben dolgozik az orvos - pontosabban, hogy milyen lehetőségei vannak a betegek elkülönítésére. Mindenhol egyénileg kell megoldani, megszervezni a betegellátást, és azt, hogy az a legbiztonságosabb legyen. Azt kerülni kell, hogy sok beteg találkozzon a váróteremben - ez a legfontosabb. De ezt nyilvánvalóan mindenhol máshogy lehet megoldani. Mi például a bejárat mellett alakítottunk ki egy vizsgálóhelyiséget, ahol csak a légúti panaszosokat vizsgáljuk. Ez régen egy raktár volt, ahol kartonok voltak, de kipakoltuk, és átalakítottuk a szobát.

Jelinek Benjámin háziorvos Fotó: Talán Csaba

Ön biztonságban érzi magát a rendelőben?

Sokszor nagyobb biztonságban érzem magam a rendelőben, mint egy boltban. Ha odafigyelünk, betartjuk a szabályokat, nagyban csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.

Milyen konkrét védelmi intézkedéseket hozott a rendelőbe érkezők biztonsága érdekében?

Kétszer van nagytakarítás naponta a rendelőben - ekkor mindent fertőtlenítünk: kilincseket, villanykapcsolókat, és minden bútort, eszközt, természetesen. Kaptunk az önkormányzattól egy speciális lámpát, ami a levegőt fertőtleníti, azt is bekapcsoljuk naponta kétszer. Ahogyan már említettem, a betegek nem tartózkodnak tömegesen a váróteremben. Én FFP2-es maszkot és védőszemüveget használok betegvizsgálat során, és persze a betegeknek is maszkot kell viselniük. Ha a páciens torkát vizsgálom, akkor még egy arcpajzsot is felveszek.

Hogyan látja, milyen az idén az influenza elleni védőoltás iránti érdeklődés?

Szerencsére a szokottnál jóval nagyobb. De még nincs oltás - körülbelül október közepére, végére várható, és mindenkinek ingyenes lesz.

Nagyon szeretném, ha az összes oltóanyag elfogyna az én körzetemben, mert meg kell érteni, hogy az oltás hatalmas vívmány. Gondoljunk bele: mennyire örülnénk, ha most a koronavírus ellen is lenne biztonságos vakcina.

Az influenza ellen van. Néhányan attól félnek, hogy valami oltási szövődmény kialakul, de higgyék el, ezek nagyon biztonságos oltóanyagok. Nem találkoztam még olyan emberrel, aki találkozott volna olyannal, akinek az ismerősénél kialakult volna influenza elleni oltás utáni szövődmény. Most azért is fontos beoltatni magunkat influenza ellen, mert a téli időszakban két erős vírus támad: az influenza és a koronavírus. Ilyen helyzetben pedig még nem voltunk. Ha minél többen beoltatják magukat, a háziorvos is könnyebben ki tudja majd szűrni a koronavírusos betegeket. Valamiért Magyarországon beidegződött, hogy ha oltásról beszélünk, akkor az a gyerekeket érinti. Ez nem igaz: az influenza ellen a gyerekeket, a fiatalokat és az időseket is ajánlott beoltani.

Jelinek Benjámin háziorvos Forrás: Talán Csaba

Hogyan alakítja majd ki az influenza elleni oltási rendet a rendelőjében, hogy ott is biztonságban legyenek a páciensek?

Ezen éppen most gondolkodunk. Valószínűleg a rendelési idő után bent maradunk, és akkor oltunk majd - pontosan azért, hogy a betegek ne találkozzanak azokkal, akik egészségesek, és csak az oltást jönnek beadatni. Mindenképpen elkülönítjük az oltási időszakot a rendelési időtől. Természetesen ez plusz munkaidő lesz, de abban bízunk, hogy ha minél több embert beoltunk, akkor télen kevesebb influenzás beteg keresi majd fel a rendelőt. Még egyszer elmondom:

nagyon fontos, hogy minél többen beoltassák magukat influenza ellen az idén. Nem tudjuk, hogy mi lesz, ha a két vírus egyszerre fertőz. És ne is tudjuk meg.

Éppen ezért fontos, hogy minél több ember védett legyen legalább az egyik ellen - ha már a másik ellen nincs még védőoltás.