Varázslat vagy valóság a titokzatos „tündérkörök” jelensége?

tündérkör
Légifelvétel az ausztráliai tündérkörökről
Vágólapra másolva!
Megfejthették a kutatók a tündérköröknek nevezett furcsa formációk rejtélyét, amelyek Ausztráliában és Namíbiában is felbukkannak. A régóta vita tárgyát képező, titokzatos jelenség kapcsán néhány kutató azzal érvelt, hogy azok talán a föld alatt élő, homoki termeszek tevékenységének eredményei, ám az országba érkező botanikusok és más szakemberek nem tudtak minden kétséget kizáró magyarázatot találni. Egészen eddig.
Vágólapra másolva!

A Journal of Ecology tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint az időnként heves esőzésekkel tarkított ausztráliai, gyakran zord és száraz körülmények kemény, a víz számára szinte teljesen áthatolhatatlan talajréteget hoznak létre, amelyek a titokzatos „tündérkörök" belső részét alkotják.

A víz azonban lefolyik erről, ami egy viszonylagos oázist hoz létre a terület szélén, ahol a növények találhatók.

Ez egy önbeteljesítő ciklus: ahol nincsenek növények, ott az eső és a napsütés miatt a talaj egyre keményebbé válik, míg azok a területek, ahol a fű megnőtt, biztonságos menedékké alakul. A növénytakaró eközben a talaj hőmérsékletét akár 25 Celsius fokra is csökkentheti, ami lehetővé teszi, hogy az új csemeték gyökerezzenek meg.

Fotó az egyik ausztráliai tündérkörről. A belső kemény talaj megakadályozza a növények növekedését és a víz leszivárgását a mélyebb rétegekbe. Az ausztrál tündérkörök átmérője 4 és 7 méter között változik Forrás: Dr. Stephan Getzin

Az ausztráliai körök belsejének agyagos talaja tehát forró és kemény, szinte teljesen áthatolhatatlan a víz számára:

emiatt az összes víz a periféria felé csordogál, ahol a szomjas növények várakoznak.

– mondta Stephan Getzin, a University of Göttingen és a németországi Helmholtz Környezetkutató Központ kutatója, a tanulmány vezető szerzője a LiveScience online tudományos portálnak. – Tehát a növények ilyen módon, a periferiális, laza talaj segítségével szervezik az elrendeződésüket.

Getzin szerint azonban ez a folyamat teremti meg a lehetőségét annak is, hogy a növények életben tudjanak maradni, még a zord, kopár zónák közötti résekben is.

Légifelvétel az ausztráliai tündérkörökről Forrás: Kevin Sanders

A már-már misztikusnak számító, 4-7 méter átmérőjű, furcsa, méhsejt stílusú fűalakzatok szabályos köröket alkotnak és szerteszét szórva vannak jelen.

Getzin és csapata most az ausztráliaihoz hasonló projektet végez Namíbiában, ahol a tündérkörök hasonlónak tűnnek, de inkább homokos, mint agyagban gazdag talajban nőnek. A különböző talajtípusok azt jelentik, hogy a körök kialakulásának mechanizmusai valószínűleg eltérőek, de mégis szinte biztos, hogy

„a száraz környezet és a vízhez való korlátozott hozzáférés kényszeríti a növényeket erre".

A namíbiai és ausztrál felfedezés miatt a szakemberek azt feltételezik, hogy a tündérkörök előfordulása jóval gyakoribb lehet, mint azt korábban hitték.