Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ha ezt a meccset megnyerjük, pénteken az egész sziget szabadságra megy

Horizontal
KÍ Klakstvik's players celebrate after scoring during the Faroe Islands football championship football match KÍ Klakstvik (Klaksvíkar Ítrottarfelag) against B36 Tórshavn on June 3, 2018 in Klaksvík, on the island of Borooy, one of the Faroe Islands located between the North Atlantic Ocean and Norwegian Sea. - Football is one of the eight sports where the Faroese are recognised by an international federation. After being admitted to FIFA in 1988, the Faroe Islands made their mark by beating teams like Austria and Greece twice. "Football in the Faroe Islands benefitted hugely from FIFA recognition. It would give all sports a massive lift if we could get the Olympic recognition we deserve," said Atli Gregersen, captain of the current Faroese squad. (Photo by Pierre-Henry DESHAYES / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarországon csütörtökön a 17 órakor kezdődő labdarúgó BL-sorsolás és a 20 órakor kezdődő Standard Liége-MOL Fehérvár Európa-liga playoff-mérkőzés tartja lázban a szurkolókat. Ugyanakkor lesz egy olyan El-playoff meccs, amely egy egész ország futballját alapjaiban változtathatja meg. Ezt Írországban, a Dundalk stadionjában rendezik, ahol a feröeri KÍ csapata lesz a vendég. 

Egy héttel ezelőtt már megírtuk, mekkora bravúrt hajtott végre a klaksviki kiscsapat, a KÍ, amelynek kapusedzője Turi Géza. Turi a feröeri futballban szinte intézménynek számít, hosszú éveket töltött a Vikingur együttesének kapujában, feröeri bajnok és kupagyőztes is.

Az év legromantikusabb focimeséjét magyar szereplő is írta

A feröeri bajnok Klaksvík csapata bejutott a labdarúgó Európa-liga playoffjába, azaz a kiscsapat egyetlen mérkőzésre van a főtáblára jutástól. A skandináv ország klubcsapatai még soha nem szerepeltek egyetlen nemzetközi kupasorozat csoportkörében sem, így a Klaksvík tényleg történelmi lehetőség előtt áll.

Fia, Dávid ma már szintén a Vikingur felnőttcsapatának tagja, a 18 éves fiú egyre nagyobb szerepet kap a gotai csapatban.

Az egy héttel ezelőtti Európa-liga selejtező a grúz Dinamo Tbiliszi ellen, az ott elért 6-1-es hazai győzelem örökre emlékezetes marad minden feröeri számára.

Ez a diadal jelentette a KÍ csapatának továbbjutását és azt, hogy csütörtökön este a Dundalk ellen játszhat a főtáblára kerülésért.

Így készülnek a KÍ játékosa a Dundalk elleni meccsre Forrás: KÍ

A továbbjutó csapat 2 millió 920 ezer eurót kap az UEFA-tól.

Ekkora összeghez korábban soha nem jutott feröeri futballcsapat, mert ezt megelőzően egyetlen klub sem játszhatott ilyen tétért a szigetországban. A KÍ-nek amúgy nem jelenthet megoldhatatlan feladatot a Dundalk elleni meccs, a klaksviki futballisták kaphattak volna ennél jóval nehezebb ellenfelet a playoffban.

Atli Gregersen korábban a Vikingurban is focizott, meg a feröeri válogatott csapatkapitánya is volt. Azt mondja, hogy ez a meccs alapjaiban változtathatja meg az ország labdarúgását. Atli Gregersen ettől nem féltétlenül boldog.

A KÍ csapata nagyon egységes és erős, ezt a Dundalk is tapasztalni fogja. Eddig úgy játszottak, hogy minden perc öröm volt a számukra, most viszont tényleg óriási lesz a tét. Ha a KÍ-nek sikerülne a továbbjutás, akkor a csapat játékosai kitörhetnének az amatőr létből és profik lehetnének. Ez elképesztő dolog lenne a Feröer-szigeteken.

Klaksvik, a Feröer-szigetek második legnagyobb városa, ahol izgatottan várják a KÍ-Dundalk El-playoff meccset Forrás: Lantos Gábor

A feröeri futball számára nagyon izgalmas napok ezek. A múlt hétvégén a Bundesligában is megszületett az első, történelmi feröeri gól: Joan Simun Edmundsson lőtte a Bielefeld győztes találatát a Köln ellen.

Csütörtökön délelőtt Messengeren sikerült elérnem a már Dundalkban tartózkodó Turi Gézát, aki a következőket mondta az Origónak:

Klaksvík a világ egyik leggyönyörűbb helye Forrás: robertharding via AFP/Patrick Dieudonne/Patrick Dieudonne

Sigurjon Einarsson, a Dimma.fo weboldal szerkesztője a következőket nyilatkozta. "Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy egyszer egy feröeri csapat ilyen tétért küzdhet majd."

A KÍ története a BBC figyelmét is felkeltette. A csapat játékosai is úgy beszéltek a Dundalk elleni összecsapásról, mint az életük egyszeri, talán soha vissza nem térő lehetőségéről.

Klaksvikot a Feröer-szigetek halászati fővárosának hívják. "Ha az ember sétálni megy és találkozik az emberekkel, mindenki a fociról beszél. Az itt élők nagyon izgatottak attól, hogy csapatuk a Dundalk ellen az Európa-liga csoportkörbe jutásért játszhat."

Edzésben a KÍ játékosai Írországban Forrás: KÍ


A Klaksvík játékosainak több mint fele teljes, vagy részmunkaidőben dolgozik. A 22 éves csapatkapitány, Jakup Biskopsto Andreasen nemrégiben fejezte be tanulmányait, ő villanyszerelő lesz.

Gulak Andrias Jacobsen egy halászüzemben dolgozik. A csapatban vannak ácsok, festők és könyvelők is. Annak érdekében, hogy mindenki edzeni tudjon, az edzések a munkaidő után kezdődnek.

Lukasz Jarosinski, a feröeri csapat kapusa azt mondta: "Ha a Dundalk ellen nyerünk, akkor a szigetek összes dolgozója szabadnapot vesz ki. A KÍ-ben négy légiós van, a lengyel kapus az egyik. Ő így emlékezett vissza a Dinamo Tbiliszi legyőzésére. "Azt a meccset a fővárosban, Tórshavnban játszottuk, mert a mi stadionunk nem volt erre alkalmas. Onnan utaztunk vissza, Klaksvikba.

Nem engedhettük meg magunknak nagyobb ünneplést, annál is inkább, mert a játékosok többsége másnap dolgozni ment."

Futballünnep KÍ-módra Forrás: AFP/Pierre-Henry Deshayes

A Dundalk-Klaksvík Európa-liga playoff mérkőzés csütörtökön este 20.30-kor kezdődik Írországban.

Mindent egy helyen az Eb-ről