Marilyn Monroe szelleme és a magától szóló zongora: Hollywood és a kísértetek

Horizontal ILLUSTRATION CITY AERIAL VIEW ANTENNA CINEMA
An aerial view shows the Hollywood billboard in Hollywood, California, on August 7, 2013. AFP PHOTO/Mandel NGAN (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Los Angeles, és azon belül Hollywood tele van legendákkal, sokszor nehezen hihető történetekkel a régi sztárvilágról, egykor fényesen ragyogó filmcsillagokról. Az álomgyár ikonikus épületei is rengeteg sztorit őriznek, némelyikükhöz borzongató kísértethistóriák kötődnek – ezek szerint Marilyn Monroe néha ma is megjelenik egy hotelszobában, egy 1976-ban meghalt producer a régi irodájától nem tud elszakadni, egy megölt színész pedig a gyilkosát keresi folyton a Hollywood Boulevardon.
Vágólapra másolva!

Többen kísértenek a híres moziban

Sid Grauman 1927-ben nyitotta meg a Chinese Theatre-t, és miután valaki véletlenül belelépett a friss cementbe az épület előtt, az az ötlete támadt, hogy hasonló módon örökíti meg a hírességek kéz- és lábnyomát is. Ma már közel kétszáz betonkocka emlékeztet ott különféle sztárokra, a mozi pedig nemcsak a turisták kedvence, de díszbemutatók gyakori helyszíne is – mellesleg kísértetjárta hely, legalábbis a mendemonda szerint.

A Chinese Theatre épülete Forrás: hemis.fr via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes René

A beszámolók többek között egy Annabell nevű kislányról szólnak, akinek a szelleme szeret ott játszani a vörös függönyök körül, miközben egy Fritz nevű színpadi munkás is meg-megjelenik, aki a színpad felett akasztotta fel magát. A mozi leghíresebb kísértete azonban Victor Kilian színész, akit 1979-ben a pár sarokra lévő lakásában vertek agyon: a legenda szerint azóta is a környéken keresi a gyilkosát.

Marilyn Monroe szelleme jelenik meg a tükörben

Szintén 1927-ben nyílt meg a legendás Hollywood Roosevelt Hotel is, amely a legelső Oscar-gálának is helyet adott két évvel később. A tizenkét emelet háromszáz hálószobájában sok híres vendég megfordult, Marilyn Monroe például két teljes évig lakott ott, és az első reklámfilmjét is ott forgatta – a szelleme pedig a mai napig ott kísért az 1200-as lakosztályban, főleg a tükrökben szokott megjelenni a Haunted Rooms szerint.

Marilyn Monroe a Hogyan fogjunk milliomost? című filmben Forrás: Collection Christophel via AFP/20th century fox/20Th Century Fox
Montgomery Clift Forrás: AFP/Leemage

A négyszeres Oscar-jelölt Montgomery Clift három hónapig lakott a hotelben, őt trombitálni és a szövegét gyakorolni hallják néha a vendégek – holott már 1966-ban meghalt. A mai napig működő szállóban állítólag Carole Lombard színésznő szelleme is kísért, de például egy örökké ötéves kislány, Caroline szintén ott keresi az anyját, miközben a legelső Oscar-gála pontos helyszínén ugyancsak téblábol még egy-két néhai vendég.

Hallani lehet a zongoristát, csak látni nem

Hollywood legendás éjszakai klubja volt a The Hollywood Playhouse néven megnyitott Avalon, amely sok rádió- és tévéfelvételnek is otthont adott. Az Only In Hollywood pár éve arról írt, hogy egy rég meghalt dzsesszzongorista néha még mindig játszik az épületben: a zenéjét lehet hallani, de őt magát nem lehet látni. Szintén itt olvasható, hogy a pénztárgépek olykor titokzatos üzeneteket adnak ki számla helyett, mások pedig arról számoltak be, hogy magas sarkú cipők kopogását hallották az épületben, amit parfümillat is kísért.

Zsong a közönség, pedig üres a nézőtér

Sam Kinison Forrás: IMDb

A rengeteg komikus karrierjét egyengető The Comedy Store épületében korábban rockklub, azelőtt pedig a Ciro's nevű éjszakai szórakozóhely működött, állítólag ott is lehet néha zongoraszót hallani a semmiből. Sam Kinison egyszer egy próbája alatt hallotta a teljesen üres nézőtérről a közönség zsongását – „ez ő, ez ő", suttogták egymásnak –, egy Blake Clark nevű biztonsági őr pedig arról számolt be, hogy egy alkalommal alig haladt el az üres színpad mellett, pár másodperc múlva már halomban álltak rajta a székek.

Betörők zavarhatták meg a halott milliárdost

Howard Hughes Forrás: AFP

Az Alexander Pantages által alapított Pantages Theatre-ben 1932-ben előadás közben halt meg egy énekesnő, akinek az énekét állítólag később is hallani lehetett az épületben, volt, hogy koncertek felvételekor is rögzítették a hangját. Olykor a milliárdos producer és vakmerő pilóta, az Aviátor-t is ihlető Howard Hughes szelleme is felbukkan, mivel 1949-ben ő vette meg a színházat. Hughes ugyan már 1976-ban meghalt, a Totally LA szerint csak 1990 óta jelenik meg egykori irodájánál – akkor tört ugyanis be oda pár vandál, akik megzavarhatták a nyugalmát.

A Hollywood feliratnál is kísért egy színésznő szelleme

Peg Entwistle Forrás: Wikipedia

A környéken dolgozó parkőrök közül többen tényként kezelik, de a negyvenes évek óta mások is beszámoltak már arról, hogy a Hollywood feliratnál időről időre megjelenik egy fiatal nő, aki harmincas évekbeli ruhákat visel, és gardéniaillat veszi körül. Sokan úgy hiszik, Peg Entwistle színésznő az – csakhogy ő már 88 éve halott, a H betűről vetette le magát 1932-ben. Az ő történetéről részletesen is írtunk korábban, a cikkünket itt találja.