Faültetés volt Budakeszin a Fenntarthatósági Témahét keretében

Vágólapra másolva!
A Fenntarthatósági Témahét kiemelt eseménye az iskolai faültetési program. A programot az Agrárminisztérium támogatja, a program megnyitásaként Budakeszin a Széchenyi István Általános Iskola diákjai ültettek facsemetéket.
Vágólapra másolva!

Budakeszin a Fenntarthatósági Témahét záróeseményeként útjára indult az országos iskolai faültetési program. A Széchenyi István Általános Iskola diákjai 8 facsemetét ültettek el az újonnan épült iskolaépület előtti parkban.

Budakeszi önkormányzata minden újszülött gyermek után ültet egy fát,

a településen a 2020-ban született gyermekek után ültetendő facsemeték is elültetésre kerültek.

Kép a faültetésről Forrás: Fenntarthatósági Témahét

A rendezvény Matolcsy Miklós ügyvezető igazgató köszöntőjével kezdődött, aki a Fenntarthatósági Témahét szervezőjeként elmondta, hogy a Témahéthez kapcsolódó Iskolai Faültetés Program ebben az évben indult útjára és az elkövetkezendő napokban

az Agrárminisztérium támogatásával több mint 700 iskola fog hasonló módon fát ültetni.

Matolcsy Miklós ügyvezető igazgató segít a gyerekeknek a faültetésben Forrás: Fenntarthatósági Témahét

Ezután a 2020-as Fenntarthatósági Témahéten való aktív részvételéért átadta dr. Győri Ottilia polgármester asszonynak Budakeszi városának járó Zöld Tündér Díjat, amelyet a szervezők minden évben a témahét nyitórendezvényén a legaktívabb szereplőinek nyújtanak át.

Matolcsy Miklós átadja a Budakeszi városának járó Zöld Tündér Díjat dr. Győri Ottíliának, Budakeszi polgármesterének, mellette Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, a kép jobb szélén pedig Krakkó Ákos, a Fenntarthatósági Témahét kiemelt támogatójának, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak a kommunikációs igazgatója látható Forrás: Pelsoczy Csaba

A polgármester beszédében felsorolta, mennyi mindent tesz az önkormányzat azért, hogy a budakesziek élhető környezetben tölthessék mindennapjaikat és a gyerekek minél többféle szemléletformáló létesítményben ismerhessék meg a természetvédelem fontosságát, ilyen többek között a mamutfenyőknél létesített madártani- és mese tanösvény.

Forrás: Fenntarthatósági Témahét

Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, az Agrárminisztérium fenntarthatósági és erdőmegőrző programjainak és jövőbeli tervei mellett felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég a fákat elültetni, utána gondozni is kell, ezért az államtitkárság nemcsak az erdőtelepítésre, hanem az erdők megőrzésére is biztosít folyamatosan erőforrásokat. Ezek mellett örömmel jelentette be, hogy a 2021-es Fenntarthatósági Témahét egyik kiemelt témája az erdő lesz.

Kép a rendezvényről Forrás: Fenntarthatósági Témahét

Krakkó Ákos, a Fenntarthatósági Témahét kiemelt támogatójának, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak a kommunikációs igazgatójaként köszöntötte a gyerekeket és a faültetés szervezőit, szereplőit. Beszédét azzal zárta, hogy minden közénk érkezett új fa, egy-egy új életet jelent, így minél többen leszünk, annál többet tehetünk a jövőért, a fenntarthatóságért.

Csoportkép a faültetési rendezvényről Forrás: Fenntarthatósági Témahét

Ezután a gyerekek a felnőttek kíséretében és közreműködésével elültették a fákat.