Magyarország a leghatékonyabb környezetvédők közé tartozik Európában

alternatív energia fa FOTÓ FOTÓTÉMA lombosfa NÖVÉNY szélerőmű szélturbina tájkép villamos energia
Bábolna, 2014. június 13. Villamos energiát termelő szélturbinák sora a település határában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Magyarország a leghatékonyabb környezetvédők közé tartozik Európában, és a káros anyagok kibocsátására vállalt kötelezettségeit is teljesíteni fogja - mondta az innovációs és technológiai miniszter a Budapest Climate Summit konferencián.
Vágólapra másolva!

Palkovics László kijelentette, hogy

Magyarország, vállalásának megfelelően, 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A 2050-re tervezett 95 százalékos mérséklés a számítások alapján 50 ezer milliárd forint beruházással szintén megvalósítható, de uniós szinten csak akkor lehet esély rá, ha Magyarországhoz hasonlóan a tagállamok mindegyike képes 10 éven belül a 40 százalékos csökkentésre - tette hozzá.

A miniszter nem tartja kizártnak, hogy belföldön ezt az arányt sikerül felülmúlni, hiszen a magyar kibocsátás az elmúlt évek gazdasági fellendülése mellett is 33 százalékkal alacsonyabb, mint 30 éve volt.

Palkovics László a hatékony intézkedésekben látja a fenntartható fejlődés garanciáját.

Villamos energiát termelő szélturbinák Bábolnán - Magyarország a vállalása szerint, 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a következő évtizedben Forrás: MTI/Jászai Csaba

A járvány miatt a nyilvánosságban háttérbe szorult a klímavédelem, de a kormány ilyenkor is ellátja az ehhez kapcsolódó kötelességeit. Nem állt le környezetvédelmet támogató stratégia- és törvényalkotás, az év végéig elkészülhet a tiszta fejlődés stratégiája, folytatódik az elektromos buszok beszerzése, az elektromos járművek vásárlására hamarosan új pályázatok jelennek meg, a háztartási napelemek beszerzéséhez célzott támogatásra számíthatnak a hátrányos helyzetű térségek - mondta.

- hangsúlyozta Palkovics László.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az atomerőművekkel szemben leggyakrabban hangoztatott kifogás, a nukleáris hulladékok elhelyezése a magyar kutatásoknak köszönhetően egyszerűsödhet, hiszen elképzelhető, hogy a lézeres lebontás révén nem kell évezredekig tárolni a fűtőelemeket.