Bűnbandák rabolják ki Manhattan luxusboltjait, az áldozatok nem mernek sokszor feljelentést sem tenni

Saks Fifth Avenue, drótkerítés, barikád
Fifth Avenue's Saks store is seen with sidewalks and ruffled edge for protection after a wave of looting in protests calling for justice in New York in the United States this Thursday, 04. Protests across the country were motivated after the death of George Floyd on May 25, after being asphyxiated for 8 minutes and 46 seconds by white police officer Derek Chauvin in Minneapolis, Minnesota.
Vágólapra másolva!
Arról ír a New York Post, hogy Manhattan SoHo nevű elitnegyedének a luxusboltjait szervezett bűnbandák rabolják ki, de a biztonsági őrök nem lépnek közbe, mert félnek, hogy ezért rasszizmussal vádolnák meg őket. Legtöbbször – szintén a rasszizmus vádja miatt – a tulajdonosok részéről később sem születik feljelentés. A rendkívül aggasztó jelenség a radikális baloldali Black Lives Matter (BLM) mozgalommal hozható összefüggésbe. Közben a Yelp nevű, vásárlói beszámolókat monitorozó állami vállalat bejelentette, hogy listázni fogják azokat a cégeket, amelyek a kuncsaftjaik szerint rasszizmussal gyanúsíthatóak.
Vágólapra másolva!

A szabadrablásra irányuló folyamat nem most kezdődött, hanem május legvégén, már az első New York-i radikális baloldali BLM-megmozdulások mintegy „mellékhatásaként", amikor a radikális baloldali tömegek megrohamozták és kirabolták a legkülönfélébb boltokat, amelyek sportmárkákat, illetve luxustermékeket árusítottak, mint például Adidas, Louis Vuitton, Guci, Dior és Balenciaga.

A New York-i Saks Fifth sugárút bedeszkázott kirakatai Forrás: Brazil Photo Press via AFP/Vanessa Carvalho

Lényegi különbségként az emelhető ki a nyári szabadrablások és a most zajló folyamatok között, hogy

jelenleg nem elsősorban radikális baloldali aktivisták törnek be véletlenszerűen a boltokba lopás szándékával, hanem jól szervezett bűnbandák, akik direkt luxustermékekre hajtanak.

Elképzelhető, ezeket később a feketepiacon vagy külföldön értékesítik. Az alábbi videón látszik, hogy

a tolvajok Rolls-Royce-val érkeznek,

ők biztosan nem rászorulók, hanem az alvilág nagyon is tehetős tagjai. Egy ilyen autó ugyanis félmillió dollárba kerülhet.

A New York-i rendőrség (NYPD) szerint profikkal van dolguk, akik főleg Manhattan SoHo elitnegyedében rabolnak.

A boltok tulajdonosai újabb biztonsági őrök alkalmazásával próbálják elejét venni a szervezett rablásoknak, akik

fel vannak szerelkezve fegyverekkel és harci kutyákkal, azonban a biztonságiak a rasszizmus vádja miatt nem mernek fellépni a bűnözőkkel szemben.

Saks Fifth sugárút Forrás: NurPhoto via AFP/John Lamparski

A tulajdonosok pedig a legtöbbször utólag sem jelentik fel a bűnözőket, mivel félnek, hogy őket is rasszizmussal fogják megvádolni. Egy neve elhallgatását kérő tulajdonos azt nyilatkozta a New York Postnak, hogy

így inkább a betöréses lopásokat kénytelenek elviselni.

Helyszíni jelentések szerint a bűnözők túlnyomó többsége színes bőrű, főleg fekete.

A politikai korrektség terrorja miatt tehát már a bűnözéssel szemben sem lehet hatékonyan fellépni a demokraták által irányított New Yorkban.

A helyzet pedig október 9-től még reménytelenebb lett, ugyanis aznap a Yelp nevű, vásárlói beszámolókat monitorozó állami kereskedelmi vállalat bejelentette, hogy azoknak a cégeknek, amelyeket rasszizmussal vádolnak a vevőik, a Yelp-oldalukon hamarosan meg fog jelenni a konkrét vád, ez pedig vonatkozik a rendőrségi bejelentésekre is, nemcsak a rasszista nyelvezetre vagy szimbólumokra.

A cégek a potenciális színes bőrű kuncsaftjaik elvesztése miatt pedig rettegnek attól, hogy belekerüljenek ebbe az adatbázisba.

A Yelp alelnöke, Noorie Malik a vállalat honlapján közzétett írásában a listázást azzal indokolta, hogy „az Egyesült Államokban rendszerszintű rasszizmus uralkodik, az adatbázis létrehozására pedig azért van szükség, mert ezt jelezték feléjük a vásárlók", szerinte „csupán segíteni akarják az embereket, hogy jobban informálódjanak, mielőtt egy adott cégnél elköltik a pénzüket".

A keletkezett károk igen jelentősek, csak a Celine nevű luxusboltból

a BLM fellépése óta másfélmillió dollár értékben loptak termékeket,

legutóbb szeptember 30-án rabolták ki, aznap 37 ezer dollár értékben.

A SoHo szívében lévő Monclert (ahol egy kabát átlagára 2 ezer dollár) október elsején pedig két alkalommal is kirabolták, így

aznap 50 ezer dolláros veszteség keletkezett.

A rablók pontos számát nem lehet tudni, de szemtanúk szerint 16-20-an lehettek, majd egy fehér Jaguárral és egy fekete Audival hajtottak el. Egyébként a Monclert szeptember 25-én is kirabolták.

A legtöbb érintett nem kívánt nyilatkozni, a Louis Vuitton managere viszont azt mondta a NY Post megkeresésére reagálva, hogy meg fogják védeni a boltjaikat, de ennek módjáról nem adott ki információt, mint ahogy arról sem, hogy ők eddig milyen összegű veszteséget könyvelhetnek el a betörések miatt.

A New York-i rendőrség szóvivője, Al Baker – konkrétumok részletezése nélkül – röviden azt közölte, hogy a hatóságok fel fognak lépni a bűnözőkkel szemben, és hangsúlyt helyeznek a megelőzésre is.