Brutális teljesítmény, jó kamera és erős árcédula

Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei Mate 40 Pro.
Vágólapra másolva!
A Huawei a szokásoknak megfelelően ősszel mutatta be idei csúcstelefonját, amely 2020-ban a Mate 40 Pro névre hallgat. A vállalat az elmúlt években mindig előremutató, és bivalyerős készülékkel lépett színre. Emiatt az elvárások nagyok voltak, pláne, hogy érdekes extrákat is beígért a cég előzetesen.
Vágólapra másolva!

Emellett persze nem feledhetjük el azt sem, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt a Huawei jelenleg nem használhatja a Google szolgáltatásokat, viszont egy ideje már gőzerővel fejleszti saját rendszerét, amellyel kiválthatja azt. Tehát egyrészt megnéztük, hogy tartja-e a vállalat a korábbi magas színvonalat, illetve hogy mennyire használható jól ma egy Google szolgáltatások nélküli okostelefon.

Erős árazás

Kezdjük rögtön a feketelevessel, és azzal, hogy miért is voltak igazán nagyok az elvárások a termék iránt. A Mate 40 Pro ugyanis körülbelül 450 000 forintos áron nyit, ami bárhogy nézzük nagyon sok pénz egy telefonért.

Egy közel félmilliós telefon esetén már senki nem akar kompromisszumokat kötni semmilyen téren.

Pazar külső

A termékkel való ismerkedés sokat ígérő, hiszen a dizájn remek! A képernyő szélén a hajlítás kifejezetten merész, 88 fokos, és a kijelző rögtön a fém készülékházhoz kapcsolódik, ami nagyon modern megjelenést kölcsönöz a készüléknek.

Huawei Mate 40 Pro. Forrás: Huawei

A kávák vékonyak, a szelfikamerákat és szenzorokat természetesen a kijelzőbe vágott szigeten helyezték el. Ez ma már ebben a kategóriában szinte kötelező. A hátlap közepén helyezték el a szokatlan kialakítású kamerarendszert, amely saját karaktert kölcsönöz a telefonnak. Erről tényleg mindenki fel fogja ismerni azonnal, hogy itt az új Huawei csúcsmobilról van szó.

A hátlap nagyon elegáns. Forrás: Origo

A vastagsága meglepően nagy, hiszen a 9,1 milliméternél ma már vannak lényegesen vékonyabb termékek is. A súlya pedig 212 gramm, ami kifejezetten soknak számít. Természetesen megkapta az IP68 minősítést, azaz por- és vízálló, de azért egy tokba nem árt bebújtani. Az alsó és felső részén is található hangszóró, az USB-C port sem hiányzik, viszont a fejhallgató csatit lespórolták róla. Nagy kár.

Elképesztő teljesítmény, de...

A Huawei elképesztően erős hardvert pakolt a termékbe, ez nem is lehet kérdés.

A modell megkapta a világ első 5 nm-es gyártástechnológiára épülő, 5G támogatású, 8 magos Kirin 9000 processzorát. Ezt egészítették ki 8 GB RAM-mal, és egy szintén jónak számító Mali-G78 MP24 grafikus chippel.

A szintetikus teszteken ennek megfelelően a készülék nagyszerűen teljesített, de a méréseseink szerint a jelenleg világelsőnek számító ASUS ROG Phone 3-at nem sikerült levernie. Mindez persze csak a rekordok hajszolóinak fontos, hiszen a hétköznapi használat során kiderült, hogy a termék gyakorlatilag mindenre jó, amit ma egy mobiltól elvárhat az ember. A csúcsjátékok, képszerkesztők, nagy felbontású videók sem okoznak neki problémát, és a fotózás valamint mozgókép rögzítés is villámgyors. De, van egy kis bibi, ugyanis a termék a teljesítményigényes alkalmazások futtatása során elkezd gyorsan melegedni, és ez egy idő után kellemetlenné válik. Ez pedig azért csökkenti a használati értékét.

A kijelző lekerekített. Forrás: Origo

6,76 hüvelykes kijelzőjének felbontása 1344 x 2772 képpont, ami ilyen mérethez tökéletesen elegendő. A részletességgel nincs gond tehát, és a színek is gyönyörűek az alkalmazott OLED képalkotási eljárásnak köszönhetően. Itt minden egyes képpont fényereje egyedileg szabályozható, a színek pedig mentesek minden fátyolosságtól. A fényerővel sincs gond, és ennek köszönhetően napfényben is jól használható a termék, a HDR tartalmak pedig látványosak. Viszont a maximális képfrissítési ráta "csak" 90 Hz, ami elmarad az e téren legjobbnak számító 120, illetve 144 Hz-es mobiloktól. Ebből fakadóan pedig játékra nem ez a legideálisabb megoldás. A telefon 256 GB-os adattárolásra szolgáló belső memóriája nem világbajnok méretű, de ettől még évekig biztosan elég lesz.

Használat közben

Egészen jó, 4400 mAh akkumulátort kapott, bár tény, hogy az átlagosnál nagyobb felbontású és fényerejű kijelző, és a hatalmas teljesítmény miatt az üzemidő nem mondható kiemelkedőnek. Használattól függően 9-11 órával kalkulálhatunk 50 százalékos fényerő mellett, ami persze még így is teljesen elfogadhatónak számít. A dupla hangszórója az átlagosnál erőteljesebb megszólalást produkál, de hang minősége azért messze van a kiválótól. Viszont ha fülhallgatóval használjuk, akkor máris jobb lesz a hangélmény.

Az OLED kijelző által produkált képminőségre nem lehet panasz. Forrás: Origo

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború részeként a Huawei telefonok nem kaphatják meg a Google szolgáltatásokat. Tehát a felhasználóknak le kell mondaniuk a Google Play alkalmazástárban található szoftverekről például. A kínai cég gőzerővel fejleszti az alternatív megoldását, aminek eredményeként mostanra tekintélyes méretű applikációs bázist épített ki, de a választék még mindig jelentősen elmarad attól, amit a többi gyártó telefonjainál megszokhattunk. Hiányzik egy csomó neves játék, például a Call of Duty: Mobile, emellett rengeteg hasznos app is a Huawei alkalmazásboltjából. Például jó néhány banki szoftver, ami miatt nem lehet mobilról utalni, azzal fizetni, ami nyilván kellemetlenséget jelent. A korlátozással együtt járó további hátrány, hogy azok a tartalmak vagy szolgáltatások, tehát például filmek, zenék, játékok vagy különféle jogosultságok nem élvezhetőek, amelyeket korábban a Google rendszer alatt vásárolt meg valaki. A Huawei érezhetően mindent megtesz, hogy mérsékelje a károkat, és jó pár alkalmazás beszerezhető külső forrásból is.

De ettől függetlenül tény, hogy ez a fajta bojkott, tiltás bizony okozhat váratlan kellemetlenséget mindenkinek.

A termék egyik nagy újdonságaként említették a gesztusalapú vezérlést. Azaz, hogy hozzá sem kell érni az érintőképernyőhöz, az egyes funkciók pusztán a kéz mozgatásával is aktiválhatóak. Az tény, hogy ez a technológia működik, de borzasztóan lassú és körülményes. A hagyományos úton történő vezérlés egyszerűen sokkal gyorsabb és komfortosabb, szóval egyáltalán nem biztos, hogy ez a helyes irány.

Kamerák és értékelés

Ma már a belépő szintű mobilok is komplex kamerarendszerrel érkeznek, és természetesen a Mate 40 Pro sem megy szembe a trendekkel. Található rajta egy 50 megapixeles főegység, egy ultraszéles látószögű, valamint egy 5x optikai zoommal bíró telefotó kamera egyaránt. Ez utóbbi csak nappal használható, mert sötétben borzasztóan zajos lesz a végeredmény. Némi meglepetésre bizony a másik kettővel is tudtunk éjszaka csúnya, pixeles, képhibákkal zsúfolt fotókat is lőni. Nappal, vagy elegendő mesterséges fénynél azért nagyon jól teljesít a telefon.

Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt
Huawei, Mate 40 Pro, teszt

De azért az is igaz, hogy ez ma már rengeteg lényegesen olcsóbb középkategóriás mobilról is elmondható. A videós képességei jók, hiszen a 4K felbontású (60 fps) anyagok rögzítése megoldott, és az optikai stabilizátort sem spórolták ki, amely tapasztalataink szerint rengeteget segít a kézremegésből fakadó esetleges hibák kijavításán. A 8K felbontásról le kell mondani, amit tragédiának nem neveznénk, csak hát azért furcsa, mert a fő konkurensek csúcsmodelljeiben bizony ez a funkció ott figyel.

Mindent mérlegre téve azt mondhatjuk, hogy a Hauwe Mate 40 Pro egy remek telefon. A teljesítménye, a kijelzője, a kamerás képességei és a dizájnja is rendben van. Viszont egyszerűen a tudását elnézve abszolút túlárazottnak érezzük, és akkor még nem is beszéltünk a Google szolgáltatások hiányáról. Ez utóbbi persze nem a Huawei hibája, de ez a felhasználókat, akiknek felesleges kompromisszumokra kényszerülhetnek emiatt, egyáltalán nem vigasztalja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!