Komoly változásokra készül az adóhivatal

Áfa-csökkenés
Vágólapra másolva!
Benyújtotta az új NAV-törvényt a Pénzügyminisztérium, amivel új feladatok kerülnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A változások nyomán megszületik az adó- és vámhatósági szolgálati jogviszony, teljesen átalakított fizetésekkel.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium szerint az új NAV-törvénnyel

az Európai Unió egyik legversenyképesebb hivatalává

válhat a hazai adóhivatal.

Az adóhivatal feladatai minden évben bővülnek, idéntől például a hivatal hazánk univerzális végrehajtó szervévé vált - írja az Mfor.hu. Még 2018-ban kerültek át a közigazgatási ügyek, idén pedig már az összes a törvényszéki ügy végrehajtását is a NAV végzi. Ez a korábbiakhoz képest 2020-ban mintegy 300 ezer új ügyet jelent. Idén július 1-jével a hivatal feladatai az egyéni vállalkozók nyilvántartásával bővültek, ami több mint félmillió egyéni vállalkozó nyilvántartását jelenti.

A változás jövőre sem áll meg a most benyújtott törvényjavaslat szerint. A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági ügyek intézése mellett

a helyi iparűzés adóbevallást is az adóhivatalhoz kell benyújtani, ez utóbbi mintegy 800 ezer vállalkozásnak jelent adó-adminisztrációs könnyebbséget 2021-től.

A NAV munkatársai az úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázis nyilvántartásával még nagyobb szerepet kapnak jövőre a pénzmosás elleni küzdelemben is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Már régóta ismert, hogy az adóhivatal jövőre megkezdi

az áfa-bevallási tervezetek adóhivatali kiajánlását is, amivel várhatóan már 2021. második felében számolhat több mint félmillió áfa törvény hatálya alá tartozó cég.

Véglegessé válik az adóhivatal ellenőrzési gyakorlata a feketegazdaság elleni küzdelem terén is, mivel

beváltak az online eszközök és az eddigi kockázatelemzésen alapuló felderítés, amivel az adóelkerülés miatti áfakiesés a korábbi 21 százalékról tavaly 7 százalék alá csökkent.

Ezzel az értékkel már megelőzzük Németországot, Ausztriát és Dániát is.

A Pénzügyminisztérium azonban tovább szeretné javítani a hatékonyságot, ezért 2021-ben létrejön a Fenntartható Gazdaságfehéredésért Felelős Bizottság is.

Az új NAV-törvénnyel - annak elfogadása esetén - a szervezet integrációja teljessé válik és létrejön az úgynevezett

adó- és vámhatósági szolgálati jogviszony,

amely jogállását tekintve nem tesz különbséget a civil és a hivatásos állomány között, és egyaránt vonatkozik a kormánytisztviselőkre, a pénzügyőrökre és az ügykezelőkre is.

A törvényjavaslat az illetményrendszert is átalakítaná abból a célból, hogy az eddigi kötött rendszer helyett lehetőséget adjon a teljesítményalapú bérezésre. Fontos változás az illetményrendszerben, hogy megjelenik majd a teljesítményértékelésen alapuló, +/- 30 százalékos sávban mozgó illetményeltérés lehetősége.

Forrás: Mfor.hu