Németország újraegyesítésének állít emléket egy budapesti tűzfal

Akácfa utca 27.
Vágólapra másolva!
Az Akácfa utca 27. szám alatti ház tűzfalára került új festmény. A projekt a Német Nagykövetség és a Színes Város Csoport közös projektjeként jött létre, és annak állít emléket, hogy 30 évvel ezelőtt történt meg Kelet- és Nyugat-Németország újraegyesítése.
Vágólapra másolva!

Kelet- és Nyugat-Németország 30 évvel ezelőtti újraegyesítésének állít emléket Budapest legújabb tűzfalfestménye. Az alkotás az Akácfa utca 27. szám alatti ház tűzfalára került, és Justus Becker (COR) és Benkő Katalin által közös terve alapján készült. A művészeti célú tűzfalfestmény a Német Nagykövetség és a Színes Város Csoport közös projektjeként jött létre.

Tűzfal az Akácfa utca 27. szám alatti ház falán Forrás: Farkas András

A letisztult koncepció az összetartozásra és a generációkon átívelő segítségnyújtásra próbálja ráirányítani a figyelmet street art elemekkel. A berlini falon megjelenő békejel a fiatalokat szólítja meg, akik közelebb kerülhetnek az általuk már csak történelemkönyvekből ismert eseményhez. A műalkotás központi eleme

a három emberalak, amelyek az összetartozást, a segítségnyújtást, és a kettéválasztott ország egységét hivatottak megjeleníteni.

Az alakok ruházatát átszíneztük a német zászló színeire, hogy még egységesebb legyen a látvány és egyértelműbb az üzenet. A háttérben berlini épületek stilizált megjelenítése, valamint az évforduló száma látható.

Forrás: Farkas András

Johannes Haind, Németország magyarországi nagykövete azt mondta, „a budapesti Német Nagykövetséget nagy örömmel tölti el, hogy ebben az évben a Színes Város Csoporttal együtt hozhattunk létre egy műalkotást Budapest testvérvárosából származó művésszel, aki Frankfurt am Main-ból érkezett”. A nagykövet azt is mondta, „ezekben a nehéz időkben különösen fontos, hogy kapcsolatot tartsunk a kreatív közeggel, így együtt kezelhetjük a járvány következményeit és támogathatjuk a kreatív iparágakat”.

Justus Becker, azaz COR Forrás: Origo

A német művész védjegyei a nagyméretű falfestmények, és különösen a fotórealisztikus portrék készítése. Benkő Katalin a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett alkotó, aki hosszú évek óta a Színes Város Csoport művésze. Megyeri András, a Színves Város Csoport alapítója azt mondta, „a járványra való tekintettel folyamatosan új kérdések merültek fel a több hónapos projekttervezés és előkészítés során. Idén, az engedélyek vagy az országba való belépési formaságok most egészen másképp zajlottak, mint az elmúlt 10-11 évben, amikor számos külföldi művészt hívtunk meg hazánkba tűzfalat festeni, vagy éppen juttattunk ki magyar művészeket külföldre alkotni. Azonban mind a frankfurti, mind a budapesti érintettek elkötelezettségének és rugalmasságának köszönhetően minden akadályt sikerrel vettünk.”

A tervek szerint az úrjaegyesítésnek emléket állító projekt jövőre Frankfurtban folytatódik, ahol egy magyar alkotó fest meg egy falat, és készülnek fényfestéssel is német városban.