Az is biztos, minél hamarabb oltásnak kell lennie

Vágólapra másolva!
Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány második hullámáról, egyéb fertőzésekről beszélt, de szóba került a vírus elleni vakcina is.
Vágólapra másolva!

A főorvos elmondta, a kórházának nem csak új lett a neve, hanem ez egy átalakítás része, mely szerint az állam igyekszik egy-egy központi helyre gyűjteni egy adott terület legtöbb tapasztalattal rendelkező szakembereit. Ez most, a koronavírus-járvány idején különösen fontos, a kórház orvosai igyekeznek átadni a legújabb ismereteket átadni a kollégáknak, hiszen egyre több orvosnak, nővérnek kell tudni ezeket az ország több kórházában.

Szlávik János elmondta, bár most a koronavírusos betegek jelentik az elsőbbséget, de foglalkoznak mellette más fertőzésekkel is, betegségekkel, mint az AIDS-el. A szakember hozzátette továbbra is foglalkoznának a trópusi betegségekkel is, de ezek jelenleg nem igazán fordulnak elő. A más típusú fertőzésekkel más intézmények foglalkoznak.

Az egyéb fertőzések közé sorolhatók a kullancsok által terjesztett betegségek, alapjáraton a kullancsfertőzések ambuláns kezelésekkel megoldhatók, a Lyme kór ellen már vannak antibiotikumok, persze ehhez el is kell menni orvoshoz, mert ha valaki ezt nem teszi meg, akkor szövődmények alakulhatnak ki, ami már komoly veszélyt is jelenthet. Szintén a kullancsok terjeszthetik az agyvelőgyulladást, ami ellen szerencsére van védőoltás, ha valaki sokat jár az erdőn, annak mindenképpen azt javasolja a főorvos, hogy oltassa be magát.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.