Egy soha nem látott tintahal, amely képes függőlegesen lebegni

Spirula spirula
Az állat tökéletesen függőleges maradt
Vágólapra másolva!
A tudósok ritka felvételt készítettek egy különleges állatról a Nagy-korallzátony közelében. Ennek a 35-45 milliméteres lábasfejűnek az élő példányait nagyon ritkán lehet látni, amely fényt bocsát ki a köpenye hegyén elhelyezkedő biolumineszcens szervből.
Vágólapra másolva!

A kutatók mind meglepődtek, amikor Ausztrália partjainál megpillantották azt az állatot, amihez semmi sem volt hasonlítható, amit korábban láttak. A Spirula spirula mélytengeri tintahal testével szokatlan, függőleges helyzetben úszott, karjaival és csápjaival felfelé mozdult, miközben a teste alsó részén két fül alakú uszony hullámzott a vízben.

Az állat tökéletesen függőleges maradt Forrás: Schmidt Ocean Institute

– mondta Valerie Cornet, az ausztrál James Cook Egyetem mesterképzes hallgatója a LiveScience online tudományos portálnak, aki jelenleg a Schmidt Ocean Institute kutatójaként dolgozik.

A tudósok egy, az óceán felszínéről irányítható. távvezérelt járművel figyelték meg a cephalopod puhatestűt, miközben az ausztráliai Cape York partjainál térképezték fel a Nagy-korallzátony északi részét. Miközben a gép körülbelül 842 méter mélységben haladt, a csapat észrevette, ahogy egy kis, hengeres lény felbukkant a kamera előtt. Először alig akarták elhinni, hogy mit látnak.

– mondta Cornet. – Néhány percig folyamatosan követtük, hogy tanulmányozzuk az egyedi formáját és a szemét, ami pont úgy festett, mintha ránk bámulna.

Mivel az élő állatnak fénykibocsátó szerve van, ezért néha farokfényes tintahalnak is nevezik Forrás: Wikimedia Commons/Rachel Caauwe

A szakemberek csak később tudták pontosan beazonosítani, hogy mit láttak:

belső héjának alakja miatt közismert nevén kosszarv-tintahalnak vagy kis posztszarv-tintahalnak hívják és mivel az élő állatnak fénykibocsátó szerve van, ezért néha farokfényes tintahalnak is nevezik.

Ennek a 35-45 milliméteres lábasfejűnek az élő példányait ráadásul nagyon ritkán lehet látni, mert mélytengeri lakóról van szó. Úgy gondolják, hogy a könnyű, „tekercselt" héj felhajtóerőt ad ennek a tintahalnak.

– mutatott rá Cornet. – Ez a videófelvétel azért is különösen értékes, mivel ritkán láthatjuk élőben ezt az állatot, inkább csak a héjára szoktunk rábukkanni a parti területeken.

Ez az első alkalom, hogy kosszarv-tintahalat ilyen helyzetben lefilmeztek. A Spirula spirula ráadásul a Spirula nemzetség és a Spirulidae család egyetlen fennmaradt tagja, és a tudósok még igen keveset tudnak róla.