Nagy újítást jelentett be a Lidl

Lidl
A LIDL sign is seen in Munich. Lidl Stiftung & Co. KG formerly Schwarz Unternehmenstreuhand KG, is a German global discount supermarket chain, based in Neckarsulm, Germany, that operates over 10,000 stores across Europe and the United States. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Lidl Magyarország hosszútávon elkötelezett a műanyaghulladék csökkentése mellett, így e szemlélete mentén 2020. november 5-től újrahasználható zsákot kínál vásárlóinak a gyümölcsök, zöldségek és a pékáruk csomagolására, szállítására mind a 185 áruházában - írja Origóhoz eljuttatott közleményében az áruházlánc.
Vágólapra másolva!

Különösen a pékáruk valamint a zöldség és gyümölcs termékek esetében figyelhető meg az, hogy a vásárlók a lédig, azaz a csomagolás nélküli termékeket részesítik előnyben. Annak érdekében, hogy ezeket biztonságosan és sérülésmentesen – ugyanakkor fenntartható módon - lehessen szállítani, az áruházlánc újrahasználható zsákot kínál a klasszikus, egyszer használatos, eldobható műanyagzacskók alternatívájaként.

A vállalat célja, hogy vásárlóit környezettudatosabb vásárlásra, a műanyag-felhasználás csökkentésére és hosszútávon a műanyaghulladék minimalizálására ösztönözze

- írják.

A most megjelenő újrahasználható zsák környezetbarátabb és hosszútávon fenntartható, így használata révén kevesebb műanyaghulladék keletkezik, mindemellett újrahasznosítható poliészterből készül.

Súlya mindössze 8 gramm, de akár 5 kg gyümölcs, zöldség vagy pékáru is csomagolható bele.

Az újrahasználható zsák mosógépben 30 fokon mosható, egy egységcsomagolásban pedig 2 darab találhat.

Lidl újrahasználható zsák Forrás: Lidl

A mai bejelentés egy újabb lépés a Lidl részéről, mellyel alternatív megoldást kínálunk vásárlóinknak, hogy együtt kötelezzük el magunkat hosszútávon a fenntarthatóság mellett." – mondta Tőzsér Judit, a vállalat kommunikációs vezetője.

A magyar hálózat célul tűzte ki, hogy 2025-re 20 százalékkal csökkenti a műanyag-felhasználást, valamint a saját márkás termékek csomagolásának 100 százalékát maximálisan újrahasznosíthatóvá teszi.

E folyamat eredményeként a vállalat beszállítóival együttműködve számos intézkedést vezetett be, mely révén az áruházlánc évről-évre csökkenti műanyag-csomagolóanyaginak felhasználását és járul hozzá a környezet megóvásához. A vállalat folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy mely termékek esetében tudják teljesen mellőzni a műanyag csomagolást és mely esetekben lehet alternatív csomagolási módszerekhez fordulni. Csak a zöldség és gyümölcs kínálata esetében éves szinten több mint 17 tonna műanyagot takarít meg a diszkontlánc többek között olyan intézkedéseivel, mint a műanyag sorolóbetétek környezetbarát papírtálcákra cserélése, vagy a 3-4 darabos kiszerelések lédigre állítása.