Vágólapra másolva!
ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai elnökválasztást követő eseményekről, a vitákról, veszélyekről.
Vágólapra másolva!

A kutató értékelte az amerikai elnökválasztást, megjegyezve, hogy egészen elképesztő, példanélküli az, ami jelenleg az Egyesült Államokban történik, legutóbb 2000-ben történt olyan, hogy bírósági ítélettel kellett kikényszeríteni az elnökválasztás végeredményét. Ám azt ki lehet jelenteni, az akkori ellenfelek jóval higgadtabban kezelték az akkor állapotot. A mostani helyzet jóval összetettebb, de az is látszik, két párhuzamos valóságban élnek az USA-ban.

Van megközelítőleg 70 millió ember, aki szavazatával meggyőződéssel támogatta Trump elnököt, aki mögött teljes mellszélességgel sorakozott fel a Republikánus Párt is, ők azt mondják, a választás még nem lefutott. Velük szemben állnak azok, akik Bident támogatták. Arra a kérdésre, hogy ez az erős megosztottság nem vezethet-e egy polgárháborúhoz, Lomnici Zoltán úgy felelt, ezt nem lehet tudni, bár el kellene kerülni. Azt is elmondta, a nemzetközi politikai élet szereplői is látják, hogy még nincs végeredménye az elnökválasztásnak, ezért kellett többeknek olyan nyilatkozatot tennie, amiben mindkét jelöltnek gratuláltak, de a szövegben az elnök szó nem szerepelt.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.