Meghalt a Yorkshire-i hasfelmetsző

yorkshire-i hasfelmetsző, Peter Sutcliffe  Yorkshire Ripper J83090901 English British murderer police officer male group Murder Crime Personality England Europe KEY 900183 (2266) KEY SUB/CRIME(BRI)/MURDER/PETER SUTCLIFFE English British murderer polic
His head covered with a blanket, Peter Sutcliffe, aka 'The Yorkshire Ripper', is escorted into Dewsbury Magistrates Court to be charged with murder, 6th January 1981. (Photo by Jack Hickes/Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A sorozatgyilkos 13 nővel végzett Yorkshire-ben és Északnyugat-Angliában a hetvenes évek második felében. 1981-ben ítélték el. Pár hete szívproblémákkal került kórházba, ott is halt meg. Rettegett a koronavírustól, állítólag megtagadta a Covid-19 kezelést. Sutcliffe-nek egyébként más betegsége is volt. 
Vágólapra másolva!

A sorozatgyilkos, Peter Sutcliffe azért kapta a Yorkshire-i hasfelmetsző nevet, mert elsősorban prostituáltakat gyilkolt meg, akárcsak a híres Hasfelmetsző Jack a 19. század végén.

A volt bradfordi teherautó-sofőr 1975 és 1980 között 13 nőt ölt meg kalapáccsal, csavarhúzóval és késsel, 7 embert pedig megpróbált megölni.

Az utóbbiak esetében gyilkossági kísérlet volt a vád ellene. Sutcliffe meg volt róla győződve, hogy isteni küldetése van azzal, hogy "rossz lányokkal" végez.

null

null

Első áldozata a négygyermekes anya, a 28 éves Wilma McCann volt,

akit kalapáccsal ütött meg, majd tizenötször meg is szúrt 1975 októberében.

Azonnal hajtóvadászat indult ellene, amikor rájöttek, hogy sorozatgyilkossal van dolguk. 150 nyomozó dolgozott az ügyön, és több mint 11 ezer kihallgatást tartottak, amelyen kilencszer maga a sorozatgyilkos is részt vett, de olyan jól kommunikált, hogy 1980-ig sikerült félrevezetnie a hatóságot, így 5 éven át folytatódott az öldökléssorozat.

null

null

Miután elfogták és 1981-ben elítélték, a sorozatgyilkos kórházba került. Három évtizedet töltött a Broadmoor Kórházban, majd 2016-ban a Durham megyei HMP Franklandbe került a betegségei miatt.

Majd újra kivitték a börtönbe, pár hete viszont ismét kórházba került szívroham gyanújával. Ott is halt meg 74 éves korában.

Sutcliffe halálának híre első áldozatának fiát is utolérte, aki azt mondja, ez egyfajta lezárást hoz az életében.

null

null

- idézte a szavait a BBC, majd hozzátette, hogy körülbelül 2010-ben úgy döntött, elengedi dühét és megbocsát Sutcliffe-nek.

A Dewsbury bíróságra kísérik a Sutcliffe-t, takaróval a fején, 1981. január 6-án Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Keystone

Bob Bridgestock volt nyomozó, aki a Sutcliffe utáni hajtóvadászatban is részt vett, már közel sem volt ennyire megbocsátó. Röviden ennyit mondott: "nem fogok könnyeket hullatni érte".