Ön megkóstolná, ha rovarkását szolgálnának fel?

mopane féreg
A mopane féreg Afrikában a tápanyagok egyik alapforrását jelenti
Vágólapra másolva!
A skót Abertay Egyetem tudósai egy egymillió font összköltségvetésű, különleges projektre készülnek. A szakemberek célja az alultápláltság elleni küzdelem Zimbabwében, és ezt nem hagyományos módon szeretnék elérni: sokkal inkább egy rovaralapú zabkása kifejlesztésének segítségével.
Vágólapra másolva!

A kutatók egy megfizethető élelmiszer-forrás létrehozására törekszenek, amihez azonban nem szokványos alapanyagot vetnének be. A skót Abertay Egyetem munkacsoportja az Afrikában jól ismert mopán vagy más néven monpane férgekkel (Gonimbrasia belina) dolgozik, amelyek kitűnő táplálékforrást biztosítanak számos dél-afrikai lakos számára.

Ez a hernyó Zimbabwéban például a gyerekek kedvenc rágcsálnivalója, amely amúgy rendkívül vitamindús.

Gyakran fogyasztják paradicsommal és fokhagymával összeütve. A monpane férgek az Egyesült Királyságban is ismertek, főként miután bemutatták őket a Hírességek című tévéműsorban.

A mopane féreg Afrikában a tápanyagok egyik alapforrását jelenti Forrás: Monirul Bhuiyan

– mondta Dr. Alberto Fiore, az Abertay Egyetem kutatója, a projekt vezetője a The National online portának. – Ha a már meglévő, modern technológiákat a megfelelő mértékben alkalmazzuk, akkor joggal remélhetjük, hogy ez elősegítheti az iskoláskorú gyermekek egészségének javítását.

Zimbabwében ezek az első ránézésre bizarr állatok általában a tenyésztett finomságok és a tápanyagok egyik alapforrását jelentik.

A nemzetközi projekt során a szakemberek a lehető legtáplálóbbá módosítják a helyi recepteket és felújítják a mopánféreg tenyésztők által alkalmazott hagyományos „nevelési technikákat".

A kutatás és a kifejleszteni kívánt végtermék hathatós sikere érdekében a tudósok bevonták a munkálatokba három zimbabwei egyetem szakértőit is. Ezzel az összefogással a szakemberek az alultápláltság elleni küzdelmet támogatják.