Vágólapra másolva!
Szerdán este a magyar bajnok Ferencváros az FC Barcelona csapatát fogadja a Puskás Arénában a Bajnokok Ligája G csoportjának ötödik fordulójában. A katalánok már továbbjutottak, ezért a csapat három legnagyobb sztárja, Marc-André ter Stegen, Philippe Coutinho és a hatszoros aranylabdás Lionel Messi sem utazott el Budapestre, ez pedig némi bizakodásra adhat okot a magyar csapatnak. A Bajnokok Ligája keddi játéknapján az FC Porto és a Liverpool biztosította be a helyét a legjobb 16 között, míg a szenzációt a Real Madrid szolgáltatta, amely oda-vissza kikapott az ukrán Sahtar Donyeck csapatától. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

A Barcelona Messi nélkül jön Budapestre

A magyar bajnok Ferencváros az FC Barcelona ellen játssza utolsó hazai csoportmérkőzését a Bajnokok Ligájában. Szergej Rebrov csapat egy héttel ezelőtt közel állt a bravúrhoz, hogy pontot szerezzen az olasz rekordbajnok Juventus otthonában, azonban Álvaro Morata 92. percben fejelt góljával végül a torinóiak nyertek 2-1-re.

A két csapat a nyitófordulóban a Camp Nouban találkozott egymással, akkor kiválóan kezdett a Ferencváros, amely Tokmac Nguen révén lőtt egy lesgólt, majd Isael lőtt kapufát. Ezt követően azonban a Barcelona érvényesítette a papírformát, a félidőben Lionel Messi és Ansu Fati góljával vezetett, majd Philippe Coutinho révén növelte előnyét, végül a hajrában Gerard Piqué kiállítását követően - ami után Ihor Haratin talált be tizenegyesből - emberhátrányban is még két gólt szerezve aratott 5-1-es győzelmet.

Ronald Koeman nem becsüli le a Ferencvárost Forrás: AFP/Lluis Gene

A szerdai összecsapáson is a Barcelona az esélyesebb, ugyanakkor Ronald Koeman együtteséből rengetegen hiányoznak majd sérülés miatt. A múlt vasárnapi Osasuna ellen 4-0-ra megnyert bajnokin Clément Lenglet szenvedett bokasérülést, és csatlakozott a sérültekhez, Gerard Piquéhez, Sergi Robertóhoz, Ansu Fatihoz és Sergio Busquetshez.

„Nehéz meccsre számítok a Ferencváros ellen, az előző mérkőzés nekünk nagyon jól sikerült, de ez a találkozó az FTC-nek is rendkívül fontos lesz.

– mondta Ronald Koeman, a Barcelona edzője, aki megerősítette, hogy a hatszoros aranylabdás Lionel Messi a múlt heti Dinamo Kijev elleni meccshez hasonlóan ezúttal is pihenőt kapott, így el sem utazott Budapestre, rajta kívül pedig Marc-André ter Stegen, Philippe Coutinho is Barcelonában maradtak.

A Barcelona támadósora Messi nélkül is jól működött, hiszen a dán Martin Braithwaite kétszer, a világbajnok Antoine Griezmann pedig egyszer talált az ukránok kapujába, ráadásul – Messihez hasonlóan – mindketten eredményesek voltak vasárnap, az Osasuna ellen is.

„A BL-hez egyfajta tapasztalat is szükséges. Úgy gondolom, hogy ezt meg is szereztük a világ legjobb csapatai ellen.

A Juventus ellen már jól játszottunk, megvoltak a lehetőségeink. Ez önbizalmat adhat a Barcelona ellen is. Van tapasztalatom, hogyan lehet megverni a Barcelonát, de azok más idők voltak.

Most teljesen más csapatok lépnek pályára. Az a legfontosabb, hogy versenyképesek legyünk, nem a győzelem számít elsősorban. Azt, hogy ez sikerülhet, azt már bizonyítottuk a Juventus ellen is" – mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Szerej Rebrov, a Ferencváros edzője, aki úgy gondolja, hogy a Barcelona cserecsapattal is életveszélyes ellenfél.

Szergej Rebrov, a Fradi edzője Fotó: Csudai Sándor - Origo

„A Barcelona a Kijev ellen is második sorral állt fel, és ugyanúgy versenyképes volt.

– árulta el az ukrán edző, aki hozzátette, köszöni a klubnak, hogy ilyen kiváló intézkedéseket hozott a koronavírus kivédésére, ráadásul a sűrű menetelés alatt a sérüléseket is minimálisra tudták csökkenteni.

Szavazzon!

Milyen eredményt ér el a Fradi a Barcelona ellen?

Az biztos, hogy bármilyen eredmény is születik a Puskás Arénában, illetve Torinóban, a Juventus-Dinamo Kijev összecsapáson, a negyed évszázad után újra BL-résztvevő Ferencvárosnak az ukrán fővárosban esélye lesz megszerezni a jövő heti utolsó fordulóban a csoport harmadik helyét, amellyel tavasszal az Európa-liga legjobb 32 együttese között folytathatná nemzetközi szereplését.

Szoboszlai csapata csodát tehet

A Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg 3-1-re nyert a Lokomotív Moszkva otthonában, így az osztrák csapat életben tartotta továbbjutási reményeit az A csoportban, ugyanis az Atlético Madrid nem tudta legyőzni a Bayern Münchent.

„Fantasztikus mérkőzés volt. Nagyon jól játszottunk labdával és a labda nélkül is. Ez volt az eddigi legjobb meccsünk a Bajnokok Ligájában.

A játéktervünk működött, és mindenki keményen dolgozott. A Lokomotív Moszkva meglepett bennünket az új formációjával, de hozzájuk igazodtunk, és rendben voltunk. Eddig az összes BL-meccsen jól játszottunk, de korábban nem volt szerencsénk. Nagyon örülök, hogy most három pont lett a jutalma az erőfeszítéseinknek" – mondta a mérkőzés után Jesse Marsch, a Salzburg amerikai edzője.

Mergim Berisha és Szoboszlai Dominik ünneplik a Salzburg második gólját Forrás: AFP/Maxim Shipenkov

„Az utolsó pillanatban át kellett állnunk ötvédős rendszere a sérültjeink miatt. A félidőben aztán visszaváltottunk négy védőre, és sikerült is gólt lőnünk. Úgy éreztem, lőhetnénk még többet is, de rögtön utána bekaptuk a harmadikat. Még mindig van esélyünk a harmadik helyre és az Európa-liga-szereplésre, ehhez viszont jövő héten le kell győznünk a Bayern Münchent. Megpróbálunk felkészülni rá" – értékelt a Lokomotív Moszkva edzője, a korábban a Fehérvár csapatát irányító Marko Nikolics.

Az orosz csapat már egész biztosan nem juthat tovább az A csoportból, azonban Szoboszlai Dominikék számára egyszerű a képlet. Ha jövő szerdán, hazai pályán legyőzik az Atlético Madridot, akkor bejutnak a legjobb 16 közé.

A csoport másik mérkőzésén az Atlético Madrid hazai pályán játszott 1-1-es döntetlent egy felejthető mérkőzésen a Bayern Münchennel. A madridiak óriási sanszot kaptak, ugyanis a már biztos továbbjutó bajorok cserecsapattal léptek pályára a Wanda Metropolitano Stadionban. Diego Simeone együttese a 86. percig vezetett is, aztán Thomas Müller tizenegyesével egyenlített a Bayern, így a spanyol csapat nem tudta kiharcolni a továbbjutást, jövő héten pedig vért kell majd izzadnia Salzburgban.

A portugál Joao Felix góljával még az Atlético vezetett Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

„Zseniális volt az első félidőnk. Nagyon tetszett, hogy a mérkőzésen nyugodtan járattuk a labdát. A második félidőben tizenöt-húsz percig mi irányítottunk, aztán a végén jött a tizenegyes. Fejlődnünk kell, és jövő szerdán sokkal pontosabbnak kell lennünk, de úgy érzem, jó úton járunk.

– értékelt a találkozó után Diego Simeone, aki a jövő heti salzburgi túrától kemény meccset vár, ugyanis Szoboszlai Dominik csapatát remek együttesnek tartja, amely az idei szezonban is bebizonyította, hogy bárki ellen versenyben lehet.

A Bayern több mint másfél éve, 2019 márciusában kapott ki legutóbb a BL-ben, akkor a Liverpool búcsúztatta a nyolcaddöntőben. A bajorok a Salzburg múlt heti legyőzésével sorozatban a 16. európai kupameccsüket nyerték meg, pont az Atlético Madrid 2011 és 2012 között felállított csúcsát beállítva ezzel.

Igaz, a Bayern ebben az időszakban a Bajnokok Ligájában futballozott ellenállhatatlanul, míg az Atlético "csak" az Európa Ligában menetelt, de persze nyert egy Szuperkupát is. Ha a Bayern három ponttal távozott volna Madridból, az európai kupák történetének leghosszabb győzelmi sorozatának egyedüli birtokosa lehetett volna 17 egymást követő sikerrel.

Egy meccsen múlt a Bayern München rekordja Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Azonban a döntetlen miatt az Atlético és a Bayern München együtt osztozik ezen az elképesztő rekordon.

Szavazzon!

Melyik csapat lesz az A csoport másik továbbjutója?

Az Inter saját magát és a Realt is életben tartotta

A B csoportban az ukrán Sahtar Donyeck másodszor is legyőzte a Real Madridot, így Zinédine Zidane csapata leszorult a csoport harmadik helyére, és jövő szerdán az életben maradásért játszik a Borussia Mönchengladbach ellen. A Realtól azért igazán szégyenteljes az eredmény, mert az első fordulóban úgy kapott ki, hogy a Sahtar kezdőcsapatából nyolcan is kidőltek a koronavírus miatt, így tulajdonképpen a Sahtar ifi-csapattal győzött Madridban. Most pedig egy olyan csapat nyert Zidane együttese ellen, amely a legutóbbi két BL-meccsét 0-10-es gólkülönbséggel vesztette el a Gladbach ellen.

„Az első félidőben nagyon jók voltunk, csak a vezetőgólt nem sikerült megszereznünk. Nyomtunk, járattuk a labdát, de labda csak nem akart bemenni, a dolgok pedig elkezdtek bonyolódni. Az első gól teljesen megváltoztatta a meccs dinamikáját, ettől teljesen összeestünk. Korábban két-három nagy helyzetünk is volt, és lőttünk egy kapufát is. Rossz eredményt értünk el, de az utolsó meccsen még továbbjuthatunk.

Nem lesz egyszerű, de optimista vagyok. A karakterünkre és a büszkeségünkre kell támaszkodnunk. Nagyon kár ezért a meccsért, mert nem érdemeltünk vereséget. Most itt az ideje, hogy elkezdjünk hinni" – mondta a mérkőzés után Zinédine Zidane, a Real Madrid edzője.

Zidane folyamatosan puffogtatja az optimista közhelyeket, de valami nincs rendben a csapatával Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A Real Madrid legutóbb a 2009/2010-es szezonban játszott sorsdöntő meccset a Bajnokok Ligája csoportkör utolsó fordulójában. Az elmúlt tíz szezonban mindig kiharcolta a továbbjutást maximum öt mérkőzés alatt.

A csoport másik mérkőzésén a Borussia Mönchengladbach hazai pályán kapott ki az Internazionale csapatától, így a németek elvesztették a veretlenségüket, az olaszok pedig megszerezték első győzelmüket, és életben tartották a továbbjutási esélyeiket. A találkozó legjobbja a belga válogatott Romelu Lukaku volt, aki mindhárom Inter-gólban főszerepet vállalt.

„Csak egy vagyok a keret 23 játékosa közül. Vannak olyanok, akik több tapasztalattal rendelkeznek, mint én. Csak segíteni akarok a meccsek megnyerésében, és boldog vagyok, amikor ez sikerül. Örülök, hogy együtt játszhatok a csapattársaimmal, mert sokat segítenek a fejlődésben. Úgy gondolom, az elmúlt másfél évben játszottam a legjobban az eddigi pályafutásom alatt, ezt az edzőmnek és a csapattársaimnak köszönhetem. Talán még nem vagyunk nagy csapat, de folyamatosan fejlődünk" – mondta a meccs után Lukaku, aki az előző, első interes szezonjában megdöntötte a kétszeres aranylabdás, brazil Ronaldo milánói gólrekordját is.

Ezzel a vereséggel a német csapat maradt a csoport élén, de az utolsó fordulóban a Real Madrid otthonában lép pályára, és vereség esetén akár ki is eshet a B csoportból, az Inter viszont abben az esetben továbbjuthat, ha megveri a Sahtart.

A játékvezető jó döntést hozott, amikor nem adta meg Gladbach harmadik gólját Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

„Különösen kiábrándító az eredmény, mert azt hittük, belőttük a harmadik gólt. Ezek azok az apróságok, amelyek meghatározzák a dolgokat a legmagasabb szinten. Most a fegyver rossz végén álltunk. Szerintem nem kell kikapnunk ahhoz, hogy tanuljunk a hibáinkból, de ez is a fejlődés része.

– nyilatkozta Christoph Kramer, a Gladbach világbajnok német játékosa.

Szavazzon!

Melyik két csapat fog továbbjutni a B csoportból?

Véget ért a világ legrosszabb sorozata

Most éppen nem egy szappanoperáról van szó, hanem arról, hogy az Olympique Marseille 2-1-re legyőzte az Olympiakosz Pireuszt, ezzel pedig a francia csapata sorozatban 13 elvesztett európai kupamérkőzés után tudott ismét meccset nyerni. A Marseille edzője, André Villas-Boas korábban nemes egyszerűséggel csak "szarnak" nevezte csapatát, de megígérte azt is, hogy harcolnak majd a csoport harmadik helyéért, ami most elérhető távolságba került.

„Mondtam a srácoknak, hogy bátran menjenek előre, és ezt meg is tették a második félidőben.

Most megyünk Manchesterbe, és ott kell beleadnunk mindent. Bízunk benne, hogy Porto is jól fog játszani az Olympiakosz ellen" – mondta a meccs után André Villas-Boas, akinek a csapata korábban 1-0-ra kapott ki Pireuszban, így az egymás elleni eredmények a görög csapatnak kedveznek.

A Marseille az 5. fordulóban lőtt először gólt a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A csoport másik meccsén az FC Porto hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Manchester Cityvel, de mivel az Olimpiakosz 2-1-re kikapott az Olympique Marseille vendégeként, a portugál csapat továbbjutott a legjobb 16 közé.

Pep Guardiola csapata 59 mérkőzés után játszott ismét 0-0-s döntetlent a Bajnokok Ligájában. A katalán edző legutóbb 2015 februárjában a Sahtar Donyeck ellen játszott 0-0-s döntetlent a Bayern trénereként.

Fiatalok tolják a Liverpool szekerét

A D csoportban a Liverpool 1-0-ra legyőzte az Ajax Amsterdam csapatát az Anfielden, így Jürgen Klopp együttese is bejutott a legjobb 16 közé. A német edző nincs irigylésre méltó helyzetben, ugyanis sorra veszíti el a legjobb játékosait. Klopp ezúttal hét alapemberére nem számíthatott különféle sérülések miatt. A meccs előtt a világ egyik legjobb kapusának, a brazil Alisson Beckernek adódtak problémái a combhajlító izmával, így a 22 éves ír kapusnak, Caoimhin Kellehernek kellett beugrania, aki pályafutása során először védett BL-meccsen. A fiatal kapus remekül helyt állt a találkozón, a 88. percben pedig emberfeletti bravúrral védte Klaas-Jan Huntelaar fejesét, amivel továbbjutotta a Liverpoolt az egyenes kieséses szakaszba.

Az ír Caoimhin Kelleher először védett a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Peter Byrne

„Elképesztő, hogy bemutatkozhattam a Bajnokok Ligájában. A legfontosabb a győzelem megszerzése és a továbbjutás volt. Minden nap azért dolgozom keményen, hogy ha egyszer eljön az én időm, készen álljak. Szerencsére jó néhány védést be tudtam mutatni.

Mi fiatal játékosok nem csak azért vagyunk itt, hogy meglegyen a csapat. Kőkeményen dolgozunk minden nap, és azon vagyunk, hogy minél több lehetőséget kapjunk.

Láthatták, hogy most mi jelentettük a különbséget a két csapat között" – mondta a meccs után Caoimhin Kelleher, aki a "mi" alatt a Liverpool győztes góljának a szerzőjét, a 19 éves Curtis Jonest értette, aki nem mellesleg a szintén 19 éves, saját nevelésű Neco Williamstől kapta a gólpasszt.

„Kelleher szuperkapus, és kiváló teljesítmény nyújtott. Neco Williams története különleges. Neki most szoknia kell a Bajnokok Ligáját és a Premier League-et, ami nem könnyű.

Mindenki tudja, milyen jó az Ajax, nagy helyzetei voltak" – mondta a mérkőzés után Jürgen Klopp, a Liverpool edzője.

Curtis Jones a fellegekben járt az Ajaxnak lőtt gólja után Forrás: AFP/Jon Super

A csoport másik mérkőzésén az előző szezonban negyeddöntős Atalanta 1-1-es döntetlent játszott a dán Midtjylland csapatával, így a bergamói együttes lépéselőnybe került az Ajaxszal szemben, azonban az utolsó fordulóban Amszterdamban lép pályára sorsdöntő mérkőzésen.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Real Madrid öt meccs alatt már kilenc gólt kapott a Bajnokok Ligája csoportkörében, ami a klub történetének legrosszabb mutatója a verseny ezen szakaszában.
  • Az Ajax 17 idegenben veretlenül megívott meccs után kapott ki ismét a Bajnokok Ligájában.
  • Az Ajax kapusa, a Liverpool ellen óriási potyagólt kapó André Onana 2019 májusa óta először hibázott akkorát, ami gólt eredményezett.
  • Alejandro "Papu" Gómez a 250. mérkőzését játszotta az Atalanta csapatában.
  • 2008 novembere óta először fordult elő, hogy az Internazionale csapatában legyen egy olasz gólszerző és egy olasz gólpasszt adó játékos is. Akkor a ciprusi Anórthoszisz ellen Marco Materazzi szerzett gólt Mario Balotelli gólpasszából.
  • Romelu Lukaku az elmúlt két szezonban már 12 gólnál jár az európai kupákban. Ennél Csak Robert Lewandowski (18) és Erling Haaland (16) rendelkeznek jobb mutatóval.
    Lukaku eladását talán már bánják Manchesterben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker
  • Az Inter 2011 márciusa óta először nyert idegenbeli BL-meccset német csapat ellen. A milánóiak akkor a Bayern München otthonában győztek 3-2-re.
  • Neco Williams gólpassza után Curtis Jones gólja volt a Liverpool első olyan találata a BL-ben, amit két tizenéves hozott össze.

A 19 éves és 306 napos Curtis Jones a Liverpool történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője lett a BL-ben. Csak David N'Gog (19 évesen és 252 naposan) és Trent Alexander-Arnold (19 évesen és 10 naposan) előzik meg.

Caoimhín Kelleher a Liverpool történetének 11. kapusa lett, aki lehetőséget kapott a BL-ben, de Chris Kirkland után csak a második, akinek sikerült bekapott gól nélkül bemutatkoznia.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

A csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-Bayern München (német) 1-1 (1-0)
gól: J. Félix (26.), illetve Müller (86., tizenegyesből)

Lokomotiv Moszkva (orosz)-Salzburg (osztrák) 1-3 (0-2)
g.: Mirancsuk (79., tizenegyesből), illetve Berisha (28., 41.), Adeyemi (81.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern München 13 pont, 2. Atlético Madrid 6, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotiv Moszkva 3

B csoport:
Borussia Mönchengladbach (német)-Internazionale (olasz) 2-3 (1-1)
g.: Pléa (45+1., 76.), illetve Darmian (17.), Lukaku (64., 73.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Real Madrid (spanyol) 2-0 (0-0)
g.: Dentinho (57.), Solomon (83.)

A csoport állása: 1. Mönchengladbach 8, 2. Sahtar Donyeck 7, 3. Real Madrid 7, 4. Internazionale 5

C csoport:
Olympique Marseille (francia)-Olimpiakosz (görög) 2-1 (0-1)
g.: Payet (55., 75. - mindkettőt tizenegyesből), illetve Camara (33.)

FC Porto (portugál)-Manchester City (angol) 0-0

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Manchester City 13 pont, 2. (már továbbjutott) FC Porto 10, 3. Olimpiakosz 3, 4. Olympique Marseille 3

D csoport:
FC Liverpool (angol)-Ajax Amsterdam (holland) 1-0 (0-0)
g.: Jones (58.)

Atalanta (olasz)-Midtjylland (dán) 1-1 (0-1)
g.: Romero (79.), illetve Scholz (13.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Liverpool 12 pont, 2. Atalanta 8, 3. Ajax 7, 4. Midtjylland 1