Egy hármasugró és egy rúdugró lettek az év atlétái 2020-ban

atlétika Armand Duplantis rúdugrás
Sweden Armand Duplantis clears 6.15m to set a new Men's pole vault world record during the IAAF Diamond League competition on September 17, 2020 at the Olympic stadium in Rome. - Swedish pole vault star Armand Duplantis eclipsed Ukrainian legend Sergey Bubka's 26-year mark, setting a outdoor new pole vault world record of 6.15m at the Diamond League meeting in Rome on September 17, 2020. (Photo by ANDREAS SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
A nőknél a venezuelai Yulimar Rojas, a férfiaknál a svéd Armand Duplantis lett az év atlétája. Mindkettejüknek világrekord kellett a rangos díj megnyeréséhez.

Az idén virtuálisan megrendezett ceremónián - melyről a WA hírlevele számolt be - mindkét nemnél világcsúcstartókat díjaztak: Duplantis fedettpályán kétszer döntött rekordot, melyet február óta 6,18 méterrel tart, majd szabadtéren egy centivel megjavította a legendás Szerhij Bubka 6,14 méteres csúcsát, összességében pedig 16 viadalon maradt veretlen ebben az évben.

- mondta a 21 éves rúdugró, aki minden idők legfiatalabb nyertese lett.

A Duplantisról készült portrénk a ide kattintva érhető el.

Rojas 2020-ban 15,43 méterre javította a női hármasugrás fedettpályás világrekordját. A díjátadón úgy fogalmazott, nem számított az elismerésre, aminek azonban rendkívül örül.

Yulimar Rojas lett az év női atlétája 2020-ban Forrás: NurPhoto via AFP/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

"Már az, hogy az öt legjobb között voltam, győzelem volt számomra, de az, hogy el is nyertem a díjat, sokat jelent nekem és a csapatomnak is" - jelentette ki a 25 éves atléta.

A végeredményt a nemzetközi szövetség tanácsának, illetve a nemzetközi atlétika "családjának" szavazatai és a szurkolók voksai alapján hirdették ki. Előbbié 50, utóbbi kettőé pedig 25-25 százalékban számít be a végelszámolásnál.