Óriási küzdelem után ért véget a Fradi csodaősze

A Ferencváros játékosai csoportképhez sorakoznak fel a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Dinamo Kijev-Ferencváros mérkőzés előtt
Vágólapra másolva!
A Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó meccsén a Dinamo Kijev otthonában lépett pályára. Az ukránok egy szöglet után szerzett góllal 1-0-ra nyertek, ezzel ők folytathatják majd az Európa-ligában.

A Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában úgy léphetett pályára a Dinamo Kijev ellen, hogy még volt esélye arra, hogy megszerezze a csoportja harmadik helyét, ezáltal tavasszal az Európa-ligában folytathassa szereplését.

A képlet egyszerű volt, Szergej Rebrov csapatának ehhez győznie kellett vagy minimum 3-3-as döntetlent játszania a Dinamo Kijev vendégeként. Hazai siker vagy 0-0, 1-1 és 2-2 mind az ukránoknak kedvezett.

Mindkét csapat egy pontot gyűjtött a korábbi öt meccsen, méghozzá éppen egymás ellen, amikor a második fordulóban 2-2-vel zárult a találkozójuk a Groupama Arénában.

A két csapat korábban kétszer találkozott egymással: a Kupagyőztesek Európa Kupájának 1975-ös döntőjében a legendás Valerij Lobanovszkij által dirigált Dinamo 3-0-ra diadalmaskodott, illetve a az október 28-i, budapesti 2-2-s BL-döntetlen.

A Ferencváros játékosai csoportképhez sorakoznak fel a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Dinamo Kijev-Ferencváros mérkőzés előtt Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A Ferencváros a Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Somália, Laidouni, Haratin – Zubkov, Uzuni, Tokmac összeállításban kezdett és már a meccs elejétől kezdve aktívabb volt idei utolsó európai kupameccsén ellenfelénél.

Az első kapura lövés is a magyar csapaté volt, a 4. percben Lovrencsics Gergő lőhetett először kapura, de nem sikerült eltalálnia azt, majd a 7. percben Dibusz ütötte el a labdát fontos pillanatban Verbic feje elől.

Lovrencsics Gergő, a Ferencváros (b) és Mikola Saparenko, a Dinamo Kijev játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Dinamo Kijev-Ferencváros mérkőzésen Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

A labda a zöld-fehéreknél volt többet Mircea Lucescu csapata szemmel láthatóan inkább kontrázni szeretett volna, át is adta a teret ellenfelének.

A 21. percben büntetőért kiáltottak a Ferencváros játékosai, miután Laidouni rúgta Szidorcsuk kezére a labdát. Az ukrán keze biztosan a büntetőterületen belül volt, de a játékvezető nem látta tizenegyesnek az esetet s a videobíró sem avatkozott közbe.

A 25. percben maradt ki az első félidő legnagyobb helyzete, Laidouni labdaszerzése után Tokmac indult meg Buscsan kapuja felé, de a tekerése a kapu fölött és mellett szállt el.

Tokmac Nguen hagyta ki a legnagyobb helyzetet az első félidőben Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A folytatásban is a Fradi irányított, pár beadás jutott még az első félidőre, de komoly veszély egyik után sem alakult ki.

A második félidő elején Zubkov lőhetett egy szép lekészítés után, de blokkolni tudták az ukrán játékos lövését.

Az 55. percben Tokmacnak is akadt egy újabb lehetősége, Zubkov passza után lőhetett, de sajnos nem tudta jól helyezni a labdát, Buscsan védeni tudott.

Az 58. percben Dibusznak kellett először védenie, Cigankov lövése nem okozott gondot neki.

Szergej Rebrov a kijevi télben Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A 60. percben megszerezte a vezetést a Dinamo, egy baloldali szabadrúgás után Popov tudott Dibusz kapujába fejelni.

A gólt ITT nézheti meg.

A középkezdés után majdnem egyből egyenlített a Fradi, de Uzuni lövését védte Buscsan.

A 73. percben két támadót is beküldött Rebrov. Uzuni és Haratin helyére jött Isael és Baturina.

A 78. percben Zubkov tekert kapu mellé, majd jött még Botka, Mak és Boli is, akinek akadt helyzete is a hajrában, de az ukránok nagyon masszívan védekeztek az utolsó percekben.

A Ferencváros bátran, helyenként komoly fölényben játszott, de ezúttal gólt nem sikerült szerezni, így véget ért a zöld-fehérek kupakalandja.

Dinamo Kijev (ukrán)-Ferencváros 1-0 (0-0)
Kijev, Olimpiai Stadion, zárt kapus, v.: Andreas Ekberg (svéd)
gólszerző: Popov (60.)
sárga lap: De Pena (26.), Garmas (36.), illetve Laidouni (44.), Haratin (47.), Blazic (58.), Isael (85.)

Dinamo Kijev: Buscsan - Kedziora, Zabarnyij, Popov, Mikolenko - Saparenko, Szidorcsuk (Andrijevszkij, 92.), Garmas (Sepeljev, 70.) - Cigankov (Legynyev, 86.), Verbic (Rodrigues, 86.), De Pena (Szupriaga, 70.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics (Botka, 80.), Blazic, Dvali, Heister - Laidouni, Haratin (Isael, 73.), Somalia - Uzuni (Baturina, 73.), Nguen (Boli, 86.), Zubkov (Mak, 80.)

A csoport második meccsén a Juventus 3-0-ra nyert a Barcelona otthonában, így az olaszok nyerték a csoportot a Barcelona előtt, a Dinamo Kijev pedig az Európa-ligában folytathatja majd tavasszal.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V